Videospeler inladen...

"Risico op verkeersongeval verdubbelt of verdriedubbelt onder invloed van drugs"

Sinds de invoering van de speekseltest in 2010 is het aantal gerechtelijke dossiers in het kader van het rijden onder invloed van drugs meer dan verdrievoudigd. Dat heeft Nele Samyn van het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) gezegd in "De wereld vandaag" naar aanleiding van de verkeersonveiligheidsenquête van VIAS, het Belgische kenniscentrum voor de verkeersveiligheid. Daaruit blijkt dat veel jongeren tussen 18 en 34 jaar achter het stuur kruipen, nadat ze drugs hebben genomen.

Nele Samyn, het diensthoofd toxicologie bij het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC), schrikt niet van de cijfers uit de verkeersonveiligheidenquête van het VIAS. Daaruit blijkt onder meer dat 1 op 8 jonge bestuurders elke maand rijdt onder invloed van drugs.

"De precieze cijfers kenden we niet, maar we zien wel dat sinds de introductie van de speekseltest in 2010 het aantal gerechtelijke dossiers in het kader van het rijden onder invloed van drugs, meer dan verdrievoudigd is. Uit de bloedanalyses blijkt dat vooral cannabis veel gebruikt wordt. In 2017 waren er 53 procent cannabisgebruikers. Voor de rest zien we heel wat andere drugs. De koek wordt verdeeld tussen de stimulantia cocaïne, amfetamine en xtc al dan niet in combinatie met elkaar of in combinatie met cannabis.", zegt Nele Samyn in "De wereld vandaag".

Vaak probleem met combinatie van druggebruik en slaaptekort

Nele Samyn

Over het effect van cannabis op de rijvaardigheid van een bestuurder is er veel onderzoek gedaan. "Men heeft duidelijk gezien dat de mate van de slingerbeweging, de mate dat je op een rechte lijn kan rijden, dat dat serieus in het gedrang komt bij recent cannabisgebruik. Het is ook dosisgerelateerd. Wat ook typisch is, is een vermindering van de reactiesnelheid. Vaak gaan cannabisgebruikers dat beseffen en trager rijden, maar dat is ook niet altijd veilig", zegt Samyn.

Er zijn veel studies die aantonen dat een lage dosis cannabis in combinatie met een lage dosis alcohol, een sterker effect heeft dan de twee afzonderlijk. Het is zeker niet aan te raden om cannabis te combineren met alcohol.

"De andere stimulantia, zoals cocaïne, amfetamine en xtc hebben op het rijgedrag zelf een positief effect. Ze gaan de reactiesnelheid verbeteren. Maar men heeft duidelijk gezien dat in meer complexe situaties het risicogedrag veel groter is. De “crashrisk” verdubbelt of verdriedubbelt onder invloed van stimulantia", legt Samyn uit. 

"Wat vaak ook een probleem is, is de combinatie van drugs- en alcoholgebruik in combinatie met slaaptekort. Wanneer men nachten doorgaat, wordt het slaaptekort niet gecompenseerd door de stimulantia", besluit Samyn.

Beluister hieronder het gesprek in "De wereld vandaag" op Radio 1.

bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen