Videospeler inladen...

Topviolist vecht tegen nieuwe bestemming Sint-Annakerk Gent: "Ik speel hier elke dag tot er een oplossing komt"

De plannen om van de Sint-Annakerk in Gent een supermarkt te maken, veroorzaken niet enkel onder Gentenaars commotie. De Russisch-Belgische violist Mikhail Bezverkhni voert elke dag muzikaal protest voor de kerk. 

Heel wat Gentenaars zijn ontevreden met de herbestemming van de Sint-Annakerk. Zo circuleerde er eerder al een petitie op Facebook, die bijna 3.000 handtekeningen verzamelde.

Maar er is ook kleinschaliger protest. De Russisch-Belgische virtuoos Mikhail Bezverkhni wil met een dagelijks concert aan de kerk de omvorming van het gebouw tot supermarkt aanklagen. 

Herbekijk hieronder de reportage uit Het Journaal en beluister de muziek van Bezverkhni, lees verder onder de beelden:

Videospeler inladen...

Mikhail Bezverkhni is een grote naam in de wereld van de klassieke muziek, hij won zelfs de Koningin Elisabethwedstrijd in 1976. Bezverkhni kwam naar Gent in de jaren 90. Hij gaf les aan het conservatorium en werd verliefd op de stad. Nu hij met pensioen is, verblijdt Bezverkhni de Gentse straten als straatmuzikant. 

"Respectloos tegenover de geschiedenis!"

Mikhail Bezverkhni vindt het absoluut niet kunnen dat een kerk een supermarkt wordt. "Dat is respectloos tegenover de geschiedenis. Bovendien is het slechte reclame voor ons land. Als mensen over de hele wereld, zelfs in Afrika, lezen dat deze kerk verkocht werd aan Delhaize... Ze zullen zeggen dat de Belgen cultuurbarbaren zijn."

Bezverkhni wil dat de kerk een culturele bestemming krijgt. Hij stelt voor om er concerten en tentoonstellingen te houden: "Deze kerk is fenomenaal akoestisch, je moet ze niet subsidiëren, ze kan perfect zelf geld opbrengen als iemand ze ombouwt tot een culturele zaal."

Als je graag een gratis concert van Mikhail Bezverkhni wil meepikken, dan kan dat. Hij heeft zich voorgenomen dagelijks viool te spelen aan de Sint-Annakerk, tussen 12 en 14 uur, zolang de beslissing over het project met de supermarkt niet teruggedraaid wordt.

Meest gelezen