Videospeler inladen...

Saudische jonge vrouw die zichzelf barricadeert in hotelkamer Bangkok mag luchthaven verlaten

De 18-jarige Saudische vrouw die voor haar familie op de vlucht was geslagen en werd tegengehouden op de luchthaven van de Thaise hoofdstad Bangkok, heeft de toestemming gekregen om samen met vertegenwoordigers van het VN-Vluchtelingenagentschap UNHCR de luchthaven te verlaten. Dat zegt de Thaise politie.

De Saudische tiener Rahaf Mohammed al-Qunun  had zich opgesloten in een hotelkamer op de luchthaven van Bangkok. Ze zei dat ze op de vlucht is voor haar familie, en wil asiel aanvragen. Via sociale media vroeg ze de wereld om hulp. 

Tegengehouden in Bangkok

Rahaf Mohammed al-Qunun was met haar familie op vakantie in Koeweit toen ze twee dagen geleden een vlucht nam naar Bangkok. Van daar wou ze doorreizen naar Australië om asiel aan te vragen. Op de luchthaven van Bangkok werd ze tegengehouden door de Thaise autoriteiten omdat ze niet over een visum zou beschikken.  

Tegen de BBC zei Al-Qunun dat ze de islam heeft afgezworen en dat ze vreest voor haar leven als ze moet terugkeren naar Saudi-Arabië. Met een tafel en een matras had ze de deur in haar hotelkamer gebarricadeerd.

Haar paspoort zou intussen in beslag zijn genomen. Volgens de Saudische ambassade in Bangkok zou ze vanmorgen naar Koeweit worden gedeporteerd op verzoek van haar familie.

Maar een eerste poging mislukte, en de Thaise overheid besliste daarna om de vrouw niet tegen haar zin uit te wijzen, uit bezorgdheid voor haar veiligheid. (lees verder onder tweet)

Niet langer vastgehouden door immigratiedienst

Vertegenwoordigers van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR kregen vanmiddag de toelating om met de jonge vrouw te spreken. Na afloop werd beslist om haar tijdelijk onder de hoede van de VN-organisatie te plaatsen. UNHCR "zal binnen de vijf dagen een beslissing nemen" over de zaak, zegt Surachet Hakparn van de Thaise immigratiepolitie. "De vrouw wordt niet langer vastgehouden door de migratiedienst."

(lees voort onder de tweet)

De zaak van Rahaf Mohammed al-Kunun krijgt heel wat aandacht van mensenrechtenorganisaties. Human Rights Watch vroeg de Thaise autoriteiten om haar niet te deporteren. Saudische vrouwen lopen een ernstig risico op geweld van hun familie als ze tegen hun wil worden teruggebracht, zegt de organisatie. Ook de Duitse ambassadeur in Thailand drukte zijn bezorgdheid uit. 

Herbekijk hieronder de reportage uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen