SP.A voert campagne voor sociale zekerheid en meer koopkracht

De SP.A heeft haar precampagne voor de verkiezingen in mei gelanceerd. De Vlaamse socialisten kiezen voor de slogan "Zekerheid. Voor iedereen. De partij heeft ook een welvaartsplan uitgewerkt, goed voor 1,5 miljard euro. Speerpunten: de verlaging van de btw op elektriciteit naar 6 procent en een minimumloon van 14 euro per uur. 

Sociale zekerheid en koopkracht zijn voor de SP.A dé kernthema's van de verkiezingen van 26 mei. "Voor ons gaan de verkiezingen over zorg, pensioenen en een betaalbaar leven", klinkt het op het partijhoofdkwartier. "We zullen een verkiezingsprogramma voorstellen dat opnieuw voor meer zekerheid moet zorgen en de welvaart eerlijk moet verdelen."

Op het programma staan onder meer de stapsgewijze verhoging van het minimumloon, een verhoging van de laagste uitkeringen en pensioenen en een verlaging van de btw op elektriciteit naar 6 procent. De partij heeft daarvoor ook al de nodige wetsvoorstellen klaar, gebundeld in een welvaartsplan. De socialisten willen gebruikmaken van de situatie nu de regering in lopende zaken is, en leggen het plan al neer in het parlement.

Het welvaartsplan is budgetneutraal, maken de socialisten zich sterk. De welvaartsenveloppe van 353 miljoen euro was al voorzien in de begroting van de regering-Michel. De andere 1,2 miljard moet komen van fiscale maatregelen, het wegwerken van de "fiscale koterij" van voordelen voor profvoetballers en diamantairs, het inperken van het fiscaal voordeel voor financiële holdings, het omzetten van de Europese richtlijn tegen ontwijking, het sluiten van de achterpoortjes in de effectentaks en de afschaffing van het bankgeheim.

Meest gelezen