Videospeler inladen...

Speciale zitting Veiligheidsraad over Congolese verkiezingen

Terwijl de Onafhankelijke Kiescommissie in Congo ruim een week na de verkiezingen nog altijd geen resultaten wil bekend maken, organiseert de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York een speciale zitting over de verkiezingen op vrijdag 11 januari. Opmerkelijk is dat daar ook CENCO welkom is, de Congolese Bisschoppenconferentie die 40.000 waarnemers op het terrein heeft en vorige week al meedeelde dat zij de uitslag van de verkiezingen kent. Er zou één duidelijke winnaar zijn maar wie dat is mag alleen de Onafhankelijke Kiescommissie (CENI) bekend maken. En die blijft voorlopig zwijgen.

In Kinshasa en in de sociale media gonst het van de geruchten over de machtsstrijd achter de schermen in Congo. Harde feiten zijn er nauwelijks, behalve dan de honderden uitslagen per kiesbureau en soms per district die circuleren en de mededeling van de waarnemers van de Katholieke Kerk dat zij al voldoende weten om de nieuwe president te kennen.

AFP or licensors

Maar de Onafhankelijke Kiescommissie (CENI), de enige die met uitslagen mag komen, blijft voorlopig zwijgen. Volgens voorzitter Corneille Nangaa is nog maar de helft van de stemmen geteld en volstaat dat niet om met een, zelfs voorlopige, uitslag te komen.

Speciale Veiligheidsraad

Afgelopen vrijdag is de VN-Veiligheidsraad achter gesloten deuren al eens samengekomen over de Congolese verkiezingen en de oplopende spanning in het land. Maar een gezamenlijke verklaring kwam er niet, naar verluidt omdat Rusland, China en Zuid-Afrika niet zo ver wilden gaan als de Westerse landen in hun kritiek op het regime en op het chaotische verloop van de verkiezingen.

Nu komt er vrijdag een open zitting en, opmerkelijk, dan zullen ook de waarnemers van de Katholieke Kerk gehoord worden. Nochtans had de Zuid-Afrikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, zelf zoals België niet-permanent lid van de Veiligheidsraad, de Katholieke Kerk met enig misprijzen een 'niet-gouvernementele organisatie' genoemd die weinig recht van spreken heeft. Volgens Zuid-Afrika moet eerst en vooral de Kiescommissie uitleg komen geven over het verloop van de verkiezingen.

Naast de Congolese Katholieke Kerk zullen ook de waarnemers van SADC (de organisatie van de staten van Zuidelijk Afrika) en van de Afrikaanse Unie gehoord worden. Maar die waren maar met enkele tientallen in Congo, terwijl de Katholieke Kerk 40.000 eigen mensen op het terrein had. Ook de Kiescommissie is vrijdag welkom.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De Kiescommissie heeft gisteren, zondag, beloofd dat zij de voorlopig uitslag 'in de loop van de week' zou publiceren. Het wordt nu afwachten of dat zal gebeuren voor of na de zitting van de Veiligheidsraad. De druk op het Congolese regime en dus ook op de Kiescommissie neemt in ieder geval toe om met correcte resultaten te komen. De zitting van de Veiligheidsraad wordt ongetwijfeld een cruciaal drukkingsmiddel.

bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Pieter-Jan Hamels (11.11.11) is net terug uit Congo. Hij is te gast in "Terzake". Bekijk hieronder het volledige gesprek.

Videospeler inladen...

Meest gelezen