Stroomimport uit het buitenland piekte in 2018

Vorig jaar voerde ons land 22 procent van zijn elektriciteit in uit het buitenland, bijna drie keer zo veel als in 2017. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van netbeheerder Elia. Vooral de onbeschikbaarheid van de eigen kerncentrales deed ons stroom importeren uit de buurlanden.

In 2017 was kernenergie nog goed voor meer dan de helft van onze energieproductie, vorig jaar is dat gezakt tot 34 procent. Vooral in de maanden oktober en november daalde het aandeel kernenergie tot een historisch dieptepunt van 15 tot 17 procent. In die periode werkte er maar 1 van onze 7 kernreactoren.

Het gebrek aan nucleaire capaciteit werd gecompenseerd door enerzijds import en anderzijds de inzet van gascentrales. In november was 43 procent van onze stroomproductie zelfs afkomstig van gascentrales, het hoogste percentage ooit. Over het hele jaar 2018 bekeken was gas goed voor 27 procent van onze stroomproductie.

Qua import van elektriciteit zijn in 2018 verschillende records gebroken. Dat gebeurde vooral in de maanden september, oktober en december. In september kwam dat nog niet door onbeschikbare kerncentrales, maar door lagere stroomprijzen in het buitenland. In die maand voerden we zelfs 33 procent van onze stroom in.

Groene stroom

Het aandeel hernieuwbare energie is in 2018 gestegen tot 12 procent, tegenover 11 procent in 2017. In de maanden met de meeste zonneschijn, van april tot september, lag het aandeel hernieuwbare energie op 13 procent van het totaal.

Meest gelezen