VRT

Transportbonden voeren actie aan grenzen tegen versoepeling rij- en rusttijden: "Vermoeidheid doodt"

De transportvakbonden zetten vanochtend filterblokkades op aan verscheidene grensovergangen. Ze voeren actie tegen plannen van Europa om te morrelen aan de rij- en rusttijden van vrachtwagen- en buschauffeurs. 

ACV en ABVV waarschuwen tegen plannen waarover deze maand in het Europees parlement zal worden gestemd en waardoor internationale bus- en vrachtwagenchauffeurs meer uren nu elkaar mogen rijden en minder rusttijd hoeven op te nemen. Dat brengt de veiligheid van de chauffeurs en de andere weggebruikers in gevaar, klinkt het. "Vermoeidheid doodt", vat John Reynaert van de socialistische transportvakbond BTB samen.

Zo zou Europa opnieuw mogelijk willen maken dat de lange wekelijkse rusttijd opnieuw in de vrachtwagens zou mogen worden doorgebracht. Dat is nu verboden. En buschauffeurs zouden in het binnenland twaalf dagen op rij mogen rijden, wat nu enkel voor internationale reizen mag.

Filterblokkades

Om de chauffeurs en weggebruikers daarover te informeren, organiseren de vakbonden vanochtend tussen 7 en 9 uur acties aan de grensovergangen van Meer, Rekkem, Zonhoven en Maasmechelen. Er zullen filterblokkades worden georganiseerd, waarbij pamfletten worden uitgedeeld. De actie kan hinder veroorzaken, maar het is niet de bedoeling de snelwegen af te zetten.

Meest gelezen