Yves Ghequière wordt voorgedragen als nieuwe burgemeester van Linkebeek

Yves Ghequière (Link@Venir) wordt de komende zes jaar de burgemeester van faciliteitengemeente Linkebeek. Zijn voordracht is vandaag ondertekend door 9 van de 15 gemeenteraadsleden. Het gaat om de zeven verkozen raadsleden van zijn eigen lijst, en twee van de drie verkozenen van de tweetalige lijst Activ'.

Met de voordracht van Ghequière komt een eind aan weken van politiek getouwtrek tussen de Franstalige partijen in de faciliteitengemeente. Vroeger stonden Ghequière en uittredend burgemeester Damien Thiéry op een Franstalige eenheidslijst, maar door een onderlinge vete zijn ze vorig jaar met een eigen lijst naar de kiezer getrokken.

Link@Venir van Ghequière haalde in oktober meer zetels dan de LKB-groep van Thiéry. Ghequière kwam in aanmerking voor de burgemeesterssjerp, maar had één handtekening tekort. Gisteren deed Link@Venir nog een ultiem voorstel aan LKB, maar de lijst van Thiéry is daarop niet ingegaan. Ghequière heeft nu steun gezocht en gekregen van Activ', de Vlaamse lijst.  

Het nieuwe schepencollege zal bestaan uit drie leden van de Link@venir en één lid van de lijst van Thiéry. Dat komt omdat schepenen in Linkebeek rechtstreeks verkozen worden. Eerder raakte al bekend dat Roel Leemans van Activ’ gemeenteraadvoorzitter wordt.

Het lijkt erop dat er met de benoeming van Ghequière defenitief een eind komt aan de burgemeestersoap in Linkebeek. Al sinds 2006 weigerde de Vlaamse regering Damien Thiéry te benoemen als burgemeester, ondanks het feit dat zijn Franstalige lijst toen een absolute meerderheid had. Thiéry had als waarnemend burgemeester de taalwet geschonden door Franstalige kiesbrieven te laten versturen. In een van haar vele pogingen om de toestand te deblokkeren had Vlaams minister Liesbeth Homans in 2015 Ghequière al eens naar voor geschoven als kandidaat-burgemeester, maar toen weigerde die nog zijn benoeming te aanvaarden. 

Meest gelezen