Videospeler inladen...

Vlaams minister-president Bourgeois over brexit: "Langer onderhandelen dan 29 maart bij "no deal""

Vlaams minister-president Geert Bourgeois pleit ervoor om de onderhandelingstermijn voor de brexit te verlengen mocht het Brutse parlement het brexit-akkoord met de Europese Unie verwerpen. 

29 maart 2019 staat, tot nader bericht, aangestipt als de dag van de brexit. Die datum staat al lang vast, los van wat het Britse parlement volgende week beslist: al dan niet akkoord gaan met de brexitdeal die premier May sloot met Europa.  Maar áls het antwoord volgende week 'nee' is, wil Vlaams minister-president Bourgeois dat er toch nog voort onderhandeld kan worden, ook ná 29 maart.

Bourgeois deed zijn uitspraak bij de start van een seminariereeks  voor de 16.000 Vlaamse bedrijven die exporteren naar het Verenigd Koninkrijk.  Voor hen is het belangrijk te weten wat er hen te wachten staat. Ze krijgen uitleg over allerlei mogelijke scenario's en de gevolgen voor bijvoorbeeld de douaneregels. De ondernemers krijgen sowieso de raad om voorbereid te zijn op het slechts mogelijke scenario: een no-deal.

Ik pleit in ieder geval voor een verlenging van de onderhandelingstermijn onder Artikel 50 van het EU-Verdrag zodat extra tijd gegeven wordt om praktische en pragmatische oplossingen te ontwikkelen.

Geert Bourgeois, minister-president Vlaanderen, N-VA

Rondje Vlaanderen

De seminariereeks is vandaag afgetrapt in Zeebrugge en doet vanaf nu de andere provincies aan. De hoop is nog altijd dat er een deal komt, maar de vrees voor een no-deal zit er uiteraard ook in. De Vlaamse overheid, Flanders Investment and Trade, VOKA, Unizo en de federale overheid (onder andere de douane) proberen een zo helder mogelijk beeld te schetsen en de opties voor de bedrijven uit te leggen.  Claire Tillekaerts, de CEO van FIT (Flanders Investment and Trade) ziet het voorstel van Bourgeois als een kans: bij een no-deal volgende week extra tijd kopen, is alleen in het voordeel van onze bedrijven:

Videospeler inladen...

De Croo afwachtend

Het voorstel van Geert Bourgeois om tijd te kopen, als de Britten volgende week 'nee' zeggen, wordt op federaal niveau afwachtend onthaald. Minister van Financiën De Croo (Open VLD) wil de zaken op Europees niveau aanpakken, zoals dat tot nu toe altijd al gebeurd is.

Videospeler inladen...

Ook particulieren krijgen binnenkort antwoorden

De Vlaamse overheid wil niet alleen de brexitvragen van de bedrijven beantwoorden, maar ook die van particulieren. Hoe een weekendje Londen zal verlopen bijvoorbeeld, of hoe het zit met de uitwisselingsprogramma's voor studenten die richting UK willen.  Vanaf 15 januari zal de Vlaamse infolijn extra bemand zijn met mensen die antwoorden geven op brexitvragen. De Vlaamse infolijn is bereikbaar via het nummer 1700.

Meest gelezen