Videospeler inladen...

Al zeven doden door winterweer in de Alpen, Oostenrijks-Tirol en Beieren vrezen voor nog meer sneeuw en lawines

Er zijn steeds meer berichten over slachtoffers door lawines en hevige sneeuwval in de Alpen. Dat zou de volgende dagen nog erger kunnen worden, want in Oostenrijk zou tot 120 centimeter sneeuw kunnen vallen. Tot nu toe zijn er zeker zeven mensen omgekomen.

Vooral het westen van Oostenrijk is getroffen door de hevige sneeuwval. In de buurt van Salzburg zijn in de sneeuw de lichamen gevonden van een koppel dat eerder op een uitstap vermist was. Ook in de Zuid-Duitse deelstaat Beieren zijn bij twee incidenten twee mensen omgekomen. In Zwitserland is dan weer een vrouw overleden die vorige week door een lawine bedolven werd. In Italië zijn twee bergbeklimmers dood teruggevonden.

Er zijn ook nog altijd een aantal mensen vermist en er zijn reddingsteams met honden uitgerukt. In sommige delen van de deelstaten Vorarlberg, Tirol, Salzburg en Stiermarken in Oostenrijk is de noodtoestand uitgeroepen. In heel het Alpengebied in Oostenrijk en de Duitse deelstaat Beieren is de op een na hoogste alarmfase voor lawines afgekondigd. Net als in het zuiden van Beieren zijn trein- en wegverkeer op sommige plaatsen onmogelijk en zijn scholen en andere instellingen gesloten. Een aantal dorpen zijn moeilijk of bijna niet bereikbaar en op een aantal plaatsen is de stroom uitgevallen.

De meeste skicentra in Oostenrijk en Zwitserland zouden nog wel open zijn, maar er wordt de skiërs gevraagd om enkel op de toegelaten pistes te blijven. Wandelaars moeten bossen vermijden omdat bomen kunnen omvallen of afbreken door het gewicht van de sneeuw. Op enkele plaatsen zijn de skipistes wel gesloten.

Bovendien zal het de volgende dagen nog erger worden nu er nog meer sneeuw verwacht wordt, in de hele Alpenregio, maar ook in het Zwarte Woud, in Baden-Württemberg en tot in Saksen toe. Vooral in Oostenrijk en het oosten en centrum van Zwitserland dreigt er echter gevaar voor lawines. In het westen van dat land zou er tot 120 centimeter extra sneeuw kunnen vallen en het gevaar op lawines, onbruikbare wegen of auto's die geblokkeerd of ondergesneeuwd raken, wordt dan nog groter.

Ook elders in Europa slaat de winter hard toe. In Noorwegen zijn vier skiërs omgekomen. Het gaat om een vrouw uit Zweden en drie Finnen. In grote delen van Italië ligt er sneeuw, onder meer tot bij de vulkaan Vesuvius nabij Napels.

Het winterweer heeft ook de terugkeer van wintersporters bemoeilijkt. Of er daar veel Belgen bij zijn, is niet duidelijk. De meesten rijden met de eigen wagen naar de skioorden en het is dus niet duidelijk hoeveel landgenoten er niet op tijd uit vakantie teruggeraken.

De Vlaamse Kaat Hoornaert baat een hotel uit in Saalfelden in Oostenrijk en stuurde ons deze beelden:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Meest gelezen