Videospeler inladen...

Britse parlementsleden vragen politie om strenger op te treden tegen brexit-demonstranten na "nazi-scheldpartij"

Meer dan 50 Britse parlementsleden hebben een gezamenlijke brief gestuurd naar het hoofd van de Londense politie om hun bezorgdheid te uiten over het gedrag van uiterst-rechtse brexit-demonstranten. De brief volgt op een incident gisteren waarbij een pro-Europees parlementslid werd uitgescholden voor "nazi" tijdens een gesprek op televisie.

Anna Soubry, een parlementslid voor de Conservatieven, was gisteren in gesprek met de BBC, buiten aan het parlement, toen demonstranten haar voor "nazi" en "leugenaar" begonnen uit te schelden. Soubry is pro-Europees en pleit voor een nieuw referendum. Dat nemen de demonstranten haar kwalijk.

Na het gesprek werd Soubry ook belaagd toen ze terug naar het parlementsgebouw ging. Sommigen van de demonstranten droegen gele hesjes, in navolging van de beweging die ontstaan is in Frankrijk. Het parlementslid was achteraf niet te spreken over het gedrag van de politie. Die liet begaan.

(Lees verder onder de reportage in Het Journaal, en onder de tweet.)

Videospeler inladen...

In de brief schrijven de parlementsleden dat ze bezorgd zijn over de veiligheid en dat de situatie al een tijd aan het verslechteren is. "Ondanks garanties dat er actie zou ondernomen worden na een reeks incidenten voor Kerstmis, hebben zich vandaag opnieuw ernstige en goed gedocumenteerde incidenten voorgedaan."

"Het is totaal onaanvaardbaar dat parlementsleden, journalisten, activisten en burgers onderworpen worden aan scheldpartijen, intimidatie, bedreigingen en potentieel ernstige misdrijven terwijl ze gewoon hun werk doen", klinkt het. Ze vragen de politie om strenger op te treden.

Niet alleen politici zijn het doelwit van de brexit-demonstranten. Politiek journalist Owen Jones deelde op Twitter een veelbekeken video over hoe hij belaagd werd en uitgescholden voor "verrader". Hij heeft het over fans van de extreemrechtse politicus Tommy Robinson.

(Lees voor onder de tweet.)

Aan het Britse parlement wordt al maandenlang gedemonstreerd. Zowel door voorstanders van de brexit als door tegenstanders die een nieuw referendum eisen.

Meest gelezen