Videospeler inladen...

Burgemeester van Molenbeek reageert op rellen: "Als wij geen feest organiseren, maken jongeren hun eigen feest"

Misschien moet Molenbeek meer concerten organiseren, want "als wij geen feest organiseren, maken jongeren hun eigen feest". Dat heeft de burgemeester van Molenbeek Cathérine Moureaux (PS) gezegd in "Terzake", in een eerste reactie op camera na de rellen tijdens oudejaarsnacht. Ook zijn er volgens haar voldoende agenten gemobiliseerd en werd er "voldoende gepland".  Volgens Moureaux ligt het probleem ook vooral bij de onderfinanciering van de politiezone. Bij de rellen raakten vier agenten gewond, verschillende bushokjes sneuvelden en een apotheek werd geplunderd.

Over de oorzaken van de rellen wordt hevig gespeculeerd. Sommigen wijzen op de kansarme situatie van de jongeren. Anderen leggen de verantwoordelijkheid bij de ouders. Volgens Moureaux kaderen de rellen in een "oproerklimaat" zoals we dat ook zien bij de "gele hesjes". "Maar we moeten misschien meer organiseren op vlak van onderwijs", zegt ze.

"Ik wil graag met de ouders spreken en structurele oplossingen bedenken om te vermijden dat deze jongetjes 's nachts op straat zijn." Er komt ook een nieuw actieplan aan: "Wij werken nu aan een heel plan om de preventie-, jeugd- en hulpdiensten samen rond de tafel te krijgen. Dit plan is dan een basis voor volgende evenementen." 

Als wij geen feest organiseren, maken de jongeren hun eigen feest

Cathérine Moureaux, PS-burgemeester van Molenbeek

En, zo suggereert Moureaux, misschien moet Molenbeek in de toekomst zelf een nieuwjaarsfeest organiseren. "Als wij geen feest organiseren, maken de jongeren hun eigen feest", zegt ze. "Misschien moeten we meer concerten organiseren."

Politiediensten

Moureaux bedankt ook de politieagenten en de hulpdiensten. "Hun effectieve interventie was voldoende krachtig om de rellen aan te pakken in dertig minuten." Volgens Moureaux zijn er ook voldoende politiediensten gemobiliseerd tijdens de rumoerige oudejaarsnacht in de Brusselse gemeente Molenbeek. Ze reageert daarmee op de uitspraken van minister van Binnenlandse Zaken De Crem (CD&V) dat de politiediensten de "voorbereiding en de planning fout hebben ingeschat".

Bij de rellen rond het metrostation Zwarte Vijvers raakten vier agenten gewond. De ruiten van drie handelszaken sneuvelden en een apotheek werd geplunderd. De politie en brandweer werden met stenen bekogeld en vier politievoertuigen en twee brandweervoertuigen raakten daarbij beschadigd. In de Ribaucourtstraat werden nog drie wagens in brand gestoken. Twee woninggevels raakten daarbij ook beschadigd. De politie hield een twintigtal personen administratief aan en verrichtte twee gerechtelijke arrestaties. De burgemeester zegt dat er nog vijf nieuwe arrestaties op til zijn.

Moureaux wijst erop dat de bezetting hoger was dan de afgelopen jaren. Deze oudejaarsnacht waren 80 agenten aanwezig, zegt ze. "Twee jaar geleden was dat nog 46 agenten. Nu zijn dat er al veel meer." De interventie heeft in totaal 31 minuten geduurd. "Dat was snel, want er waren meer dan 200 jongeren op het plein. De twee eerste teams ter plaatse waren niet voldoende. De grote operatie die de rellen dan heeft aangepakt, was dat wel. Dat was dertig minuten later."

Maar getuigen zeggen dat het vooral lang duurde vooraleer de politie ter plaatse was. Toch werd er volgens Moreaux "voldoende gepland". Wel vindt de burgemeester het "goed" om een onderzoek van het Comité P te hebben. Dat werd eerder aangevraagd door kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA). "Ik wil die resultaten nu afwachten", zegt Moureaux. De gemeente dient intussen wel een klacht in.

Onderfinanciering

Zoals bekend, staan de PS en andere Franstalige partijen niet te springen voor een fusie van de zes Brusselse politiezones. Minister De Crem had dat opnieuw op tafel gelegd naar aanleiding van de rellen. "Voor mij is de eerste prioriteit dat er een betere financiering van onze zone komt. Nu hebben wij slechts 60 euro per inwoner voor onze politiezone, waar het gemiddelde in België 96 euro is." 

"Ik zal een afspraak maken met Pieter De Crem om daarover te spreken", zegt Moureaux. "Als wij 50.000 meer inwoners hebben dan de tijd waarin deze normen zijn vastgelegd, dan hebben we meer agenten nodig. Dat is mijn eerste prioriteit."

Bekijk hieronder het volledige interview met burgemeester Moureaux in "Terzake"

Videospeler inladen...

Meest gelezen