Belga/La Libre Belgique

Diploma van Congolese presidentskandidaat Félix Tshisekedi is vals

De geruchten deden al langer de ronde maar nu heeft La Libre Belgique het bevestigd gekregen: het hoger diploma dat Félix Tshisekedi, de leider van de belangrijkste oppositiepartij UDPS, heeft ingediend bij zijn kandidatuur voor de Congolese presidentsverkiezingen is vals. Dat heeft de krant bevestigd gekregen bij het Brusselse ICC (Institut des Carrières Commerciales) dat het diploma zou uitgereikt hebben. Als Tshisekedi zou uitgeroepen worden tot overwinnaar van deze verkiezingen, en ook die geruchten blijven circuleren, dan kan dit een belangrijke zaak worden waarover uiteindelijk het Grondwettelijk Hof in Kinshasa zich zal moeten uitspreken.

In Congo moet een presidentskandidaat een hoger diploma voorleggen of op z'n minst vijf jaar professionele ervaring bewijzen op een politiek, administratief of socio-economisch terrein. Félix Tshisekedi, die dit jaar 56 wordt, had een diploma op (nu) bachelorniveau ingediend van het Brusselse Institut des Carrières Commerciales. Zijn politieke tegenstanders suggereerden al lang dat de zoon van de legendarische oppositieleider Etienne Tshisekedi nooit een hoger diploma behaald had en in Brussel, waar hij lang woonde, leefde van allerlei kleine jobs zoals onder meer koerier. Maar die beschuldigingen werden nooit hard gemaakt en zijn kandidatuur werd aanvaard door de Onafhankelijke Kiescommissie.

Vervalst diploma

Nu zijn naam alsmaar hardnekkiger circuleert als mogelijke overwinnaar van deze verkiezingen, is de krant La Libre Belgique op onderzoek gegaan. Het resultaat is eenvoudig: volgens het ICC bestaat het graduaat zelfs niet dat Tshisekedi beweert behaald te hebben in 1991 en heeft de presidentskandidaat een vervalst document ingediend.

Strikt genomen kan Félix Tshisekedi ook de nodige vijf jaar professionele ervaring bewezen hebben, maar hoe dan ook werpt deze zaak een smet op een eventueel presidentschap. De UDPS-leider wordt immers genoemd als mogelijke 'overwinnaar', uit te roepen door de Kiescommissie onder druk van het regime Kabila. Er is sprake van druk overleg achter de schermen om de 'opposant' Tshisekedi als alternatief naar voor te schuiven voor die andere opposant, Martin Fayulu, die volgens Westerse bronnen zeker de verkiezingen gewonnen heeft maar voor de Kabila-clan totaal onaanvaardbaar zou zijn.

AFP or licensors

Intussen houdt de Kiescommissie heel Congo in spanning. Ruim een week na de verkiezingen heeft die nog geen enkele officiële mededeling willen doen over een uitslag, zelfs geen voorlopige. De waarnemers van de Katholieke Kerk, met 40.000 in het hele land, hebben na enkele dagen al gemeld dat er één duidelijke overwinnaar is, zonder een naam te noemen. Volgens eensluidende indiscreties is dat de opposant Martin Fayulu. Terwijl intussen de kandidaat van president Kabila, Emmanuel Ramazani Shadary, al heeft verklaard dat hij de nieuwe president wordt.

Meer dan genoeg verwarring en politieke strijd achter de schermen om de spanning in Congo naar een hoogtepunt te brengen. Terwijl ... Félix Tshisekedi blijft zwijgen, over alles, ook over zijn diploma.

Meest gelezen