Districtsbestuur met steun van ex-VB'ster van start in Berendrecht-Zandvliet-Lillo

In het Antwerpse district Berendrecht-Zandvliet-Lillo is vanavond de districtraad geïnstalleerd, de meerderheid wordt er gevormd dankzij de steun van een raadslid dat verkozen raakte op een Vlaams Belang-lijst. An Van Uffelen stapte onlangs uit de partij en zit  voortaan als onafhankelijke in de raad. Toch start de jongerenafdeling van de Antwerpse CD&V een interne klacht, "omdat het cordon sanitair indirect doorbroken is".

De coalitievorming in het kleine polderdistrict zorgde de voorbije weken voor de nodige ophef door de rol van Van Uffelen, die volgens Gazet Van Antwerpen zou hebben verklaard dat Vlaams Belang voor haar "dé partij blijft". Dat zou betekenen dat het cordon sanitaire in zekere zin doorbroken zou worden door haar mee de meerderheid te laten vormen. Van Uffelen ontkende achteraf echter een dergelijke uitspraak te hebben gedaan en herhaalde dat ook vanavond.

Mijn enige motivatie is het bestuursakkoord en mijn liefde voor de polder

"Mijn enige motivatie om als onafhankelijke te zetelen en deze coalitieploeg te steunen, is het bestuursakkoord en mijn liefde voor de polder", zegt Van Uffelen in een gezamenlijk statement van de coalitie. Ze stelt verder dat haar keuze "niet geïnspireerd, laat staan in opdracht van" Vlaams Belang tot stand kwam en dat op politiek vlak de banden met het VB zijn doorgeknipt.

"Ik vraag mijn voormalige partij dan ook met aandrang om de politieke spelletjes ten koste van mij persoonlijk en deze coalitie stop te zetten", aldus nog Van Uffelen, daarmee verwijzend naar uitspraken van Antwerps VB-kopstuk Filip Dewinter, die stelde dat Van Uffelen met goedkeuring van Vlaams Belang handelde.

Interne klacht binnen CD&V

Voor CD&V Polder en N-VA Polder is er nu "geen reden om af te zien van de samenwerking". Het districtscollege zal bestaan uit districtsburgemeester Carl Geeraerts (N-VA) en districtsschepenen Rudi Sempels (N-VA), Sandra Suykerbuyk (CD&V) en Pascale De Langhe (N-VA).

Jong CD&V Antwerpen dient een klacht in bij het provinciaal partijbestuur van CD&V tegen het bestuursakkoord van het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo. Dat bevestigt Jong CD&V'er en Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer.

Heel letterlijk gezien is cordon sanitair misschien niet doorbroken, maar indirect zeker wel

Volgens Van de Wauwer beperkt de kritiek zich niet tot de jongerenafdeling van de christendemocraten, maar wordt ze gesteund door verschillende Antwerpse mandatarissen. Het provinciaal partijbestuur zal zich moeten uitspreken over de vraag of het bestuursakkoord het cordon sanitaire doorbreekt en dus de partijstatuten schendt.

"Heel letterlijk gezien is dat misschien niet het geval, maar indirect zeker wel", vindt Van de Wauwer. "We hebben het hier niet over iemand die ooit lid was van Vlaams Belang en tot andere inzichten is gekomen, maar over de uittredend fractieleidster die bij de verkiezingen nog lijstduwer was en verkozen raakte als Vlaams Belanger. Bovendien zijn er haar recente uitspraken die erop wijzen dat ze die partij niet heeft afgezworen."

Als het provinciaal partijbestuur het bestuursakkoord van Berendrecht-Zandvliet-Lillo afkeurt, zou de lokale CD&V er uit het bestuur moeten stappen of niet langer onder de naam van CD&V kunnen deelnemen aan dat bestuur. Antwerps lijsttrekker voor de gemeenteraad Kris Peeters was niet bereikbaar voor commentaar.

Meest gelezen