The Associated Press

Duitse politie pakt 20-jarige man op die gegevens van honderden politici gehackt en gepubliceerd zou hebben

In de Duitse deelstaat Hessen is een jongeman van 20 gearresteerd op verdenking van het hacken van persoonlijke gegevens. Onder de slachtoffers waren honderden Duitse politici en een van hen was bondskanselier Angela Merkel.

De man zou gevat zijn in de buurt van de stad Frankfurt-am-Main in Hessen. In de zaak werden ook twee getuigen verhoord, maar die zijn niet opgepakt.

Volgens het gerecht in Frankfurt heeft de man bekend en zegt hij dat hij alleen gehandeld heeft. Hij zou geërgerd geweest zijn door uitspraken van politici en wou op die manier wraak nemen. De man is nadien vrijgelaten omdat er weinig gevaar is en hij wellicht ook niet zal ontsnappen. De vervolging tegen hem wordt wel voortgezet.

Vorige week bleek dat de computergegevens van een duizendtal Duitse politici gekraakt en openbaar gemaakt werden. Het zou onder meer gaan om bondskanselier Angela Merkel. Het ging om politici uit zowat alle partijen, behalve de uiterstrechtse AfD (Alternative für Deutschland). Dat doet vermoeden dat er politieke motieven achter zitten.

Volgens de Duitse omroep ARD werd niet echt gevoelige informatie openbaar gemaakt, maar in een vijftigtal gevallen ging het wel om private chatberichten. De dader zou echter vrij amateuristisch digitale sporen hebben nagelaten en op basis daarvan kon de politie hem vrij snel strikken.

De Duitse regering heeft intussen aangekondigd dat er snel maatregelen inzake cyberveiligheid moeten komen. Zo zou er over enkele maanden een speciaal "Cyber-Abwehrzentrum" opgericht worden. Het is niet de eerste keer dat in Duitsland geheime informatie onderschept werd. Enkele jaren geleden bleek dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA de telefoongesprekken van kanselier Merkel afgeluisterd had. Dat had toen tot grote ergernis geleid bij Merkel en de relaties met de VS wat bekoeld.

Meest gelezen