AP2011

EU beschuldigt Iran van moordpogingen op dissidenten en kondigt sancties af

Vanaf morgen worden sancties opgelegd tegenover een Iraanse geheime dienst en twee topfiguren in Teheran. Die zouden betrokken zijn geweest bij pogingen tot moord op Iraanse dissidenten in Europa. Tegelijk wil de EU evenwel vasthouden aan het nucleair akkoord met Iran.

Concreet worden de bezittingen en tegoeden geblokkeerd van het Iraanse ministerie van Veiligheid en Inlichtingen en twee hooggeplaatste ambtenaren. Een van hen is Saeid Hashemi Moghadam, de topman van de Dienst voor Interne Veiligheid, een geheime dienst die onder het minister van Veiligheid valt.

Volgens de Nederlandse overheid "is het erg waarschijnlijk dat Iran de hand heeft gehad in de voorbereiding van moorden en aanslagen in de Europese Unie". Dat slaat op onder meer de moorden op Nederlanders van Iraanse afkomst in Almere in 2015 en in Den Haag in 2017.

Frankrijk zegt dan weer dat het Iraanse regime ook betrokken was bij de poging om een bom te doen ontploffen tijdens een bijeenkomst van de Iraanse oppositiegroep Mujaheddin e-Khalq (MEK) in Parijs in juni van vorig jaar.

Denemarken houdt Iran dan weer verantwoordelijk voor de poging tot moord op een Iraniër. Die man is lid van een Arabische verzetsgroep in de zuidwestelijke provincie Khuzistan en die groep wordt door Iran beschuldigd van een bomaanslag op een parade in de stad Ahwaz waarbij 25 doden zijn gevallen.

Nucleair akkoord ja, terreur neen

De EU houdt zo een wankel evenwicht tussen interne veiligheid en het nucleaire akkoord met Iran. Enerzijds houdt de EU vast aan dat verdrag, ook al hebben de Verenigde Staten zich daaruit teruggetrokken. Anderzijds willen de Europese leiders een "sterk signaal uitsturen naar Iran dat wij dergelijk gedrag niet dulden".

"Zolang Iran zich houdt aan de bepalingen van het kernakkoord, zal de EU hetzelfde doen. Niettemin zal Iran verantwoordelijk gehouden worden voor handelingen die de Europese en internationale veiligheid in het gedrang brengen", aldus de Nederlandse regering.

Iran heeft altijd ontkend iets te maken te hebben met de moorden en pogingen daartoe in de EU, maar Europa lijkt niet erg onder de indruk.

Meest gelezen