Videospeler inladen...

Fractieleiders overleggen om kiescampagne in de Kamer te vermijden

In het federaal parlement trekt het politieke leven zich weer op gang, na de val van de regering voor de kerstvakantie. De regering is nu in lopende zaken en ze kan daardoor geen nieuwe beslissingen nemen. Maar het parlement kan dat wel nog. Om te vermijden dat er een stroom van voorstellen door elkaar komt, heeft Kamervoorzitter Bracke overlegd met de fractieleiders.

De regering is dan wel in lopende zaken, maar het parlement heeft nog al zijn bevoegdheden om wetten te maken. Maar er wordt gevreesd dat partijen wetsvoorstellen zullen indienen, enkel om zichzelf te profileren. Ze weten vaak op voorhand dat hun voorstel geen meerderheid zal halen.

Het is niet de bedoeling dat elke partij zijn verkiezingsprogramma op tafel legt en tegen de andere partijen zegt: Stem daar nu eens tegen.

Patrick Dewael, fractieleider Open VLD

Open VLD-fractieleider Patrick Dewael wil dat scenario vermijden. "Het is niet de bedoeling dat elke partij zijn verkiezingsprogramma op tafel legt en tegen de andere partijen zegt: Stem daar nu eens tegen", zegt Dewael. Hij wil de wetsvoorstellen waarover consensus was bij de partijen van de regering-Michel I afhandelen. N-VA wil daaraan meewerken.

De SP.A dient wel eigen wetsvoorstellen in. "We pleiten voor een verlaging van de BTW op elektriciteit en we hebben een voorstel klaar om de pensioenleeftijd opnieuw te verlagen naar 65 jaar", zegt SP.A-fractieleider Meryame Kitir. Die voorstellen zullen waarschijnlijk geen meerderheid achter zich krijgen. 

De wetsvoorstellen van SP.A bewijzen volgens N-VA dat er beter vervroegde verkiezingen waren gekomen. Zo zou er geen langgerekte campagne zijn, volgens de partij. Daarnaast vraagt N-VA aan de ontslagnemende regering om zich bescheiden op te stellen. Ze doelt daarmee onder andere op het voorstel van CD&V om Belfius dit voorjaar naar de beurs te leiden.

Meest gelezen