Heisa over Franse auteur Yann Moix die vrouwen boven de 50 geen spek voor zijn bek vindt: "Een kwestie van smaak"

De Franse schrijver en regisseur Yann Moix krijgt bakken kritiek over zich heen, omdat hij in een interview met het vrouwenblad Marie Claire zegt dat hij niet in staat is vrouwen boven de 50 lief te hebben. "Ik geef de voorkeur aan jongere vrouwenlichamen. Punt", klinkt het. Op sociale media begonnen vrouwen spontaan foto's van hun lichaam te posten of deelden foto's van strakke Hollywoodvijftigers als Halle Berry. Moix begrijpt de commotie niet en spreekt van een persoonlijke smaak.

Moix doet wel meer omstreden uitspraken. In september liet hij nog optekenen dat "agenten niet de ballen hebben om op gevaarlijke plaatsen te gaan". Dat gebeurde tijdens een tv-programma waarin journalist Frédéric Ploquin zijn boek "La peur a changé de camp" kwam voorstellen. Moix betuigde later spijt. "Ik heb me te sterk uitgedrukt", reageerde hij nadat politievakbonden hem erop hadden gewezen dat agenten in bepaalde wijken in "zeer moeilijke omstandigheden werken". 

Als ik 60 ben, zal het me wel lukken

In een Frans vrouwenblad deze week stelt Moix "Rompre" voor, zijn nieuwste boek over de liefde, en deelt ook zijn persoonlijke voorkeuren. De auteur heeft geen zin in een partner van boven de 50. "Ik geef de voorkeur aan jongere vrouwenlichamen. Punt. Het lichaam van een 25-jarige is buitengewoon. Het lichaam van een vrouw van 50 niet", vindt Moix die zelf  50 jaar oud is. Hij maakt wel een kanttekening: "Als ik 60 ben, zal het me wel lukken (een vrouw van boven de 50 liefhebben, red.)."

Al snel #YannMoix op sociale media

Op sociale media kwam op de uitspraken veel reactie, van zowel mannen als vrouwen. Sommigen deelden foto's van hun eigen lichaam of lachen met het uiterlijk van Moix, anderen tweetten dan weer een foto van Hollywoodsterren als Halle Berry (52) en Jennifer Aniston (in februari 50). Een bloemlezing (lees verder onder de reacties):

In het interview verklapt Moix ook dat hij op Koreaanse, Chinese en Japanse vrouwen valt. "Het is misschien triest voor de vrouwen met wie ik uitga, maar het Aziatische type is voldoende rijk, groot en tijdloos om me niet hoeven te schamen."

Vrouwen van 50 zien mij trouwens ook niet staan. Ze hebben wel wat beters te doen

Zelf begrijpt Moix de hele heisa niet. Hij voelt zich niet "verantwoordelijk" voor zijn smaak, reageert hij op RTL-radio na de kritieken. Moix relativeert dat hij zelf heus niet de beste vangst is. "Vrouwen van 50 zien mij trouwens ook niet staan. Ze hebben wel wat beters te doen dan rond te hangen met een neuroot die hele dagen leest en schrijft. Ik ben niet de makkelijkste."

Meest gelezen