Videospeler inladen...

Slachtoffers tienerpooiers getuigen: "Als je 20 klanten per dag hebt, draag je dat je hele leven mee"

Ze zijn amper 13 of 14 jaar oud en worden door hun pooiers die vaak ook nog tieners zijn in de prostitutie gedwongen. Het fenomeen van de tienerpooiers is een jaar of drie geleden aan de oppervlakte gekomen en pas nu wordt de omvang en de impact op de meisjes duidelijk. In "Terzake" hebben twee slachtoffers van tienerpooiers getuigd over het misbruik dat hun leven getekend heeft. "Ik heb dingen gezien en gevoeld die normale mensen niet voelen."

Angelina was 13 toen ze thuis moest weglopen. Ze kwam in aanraking met foute mannen die haar met drugs lokten. "Op een dag heeft hij me na school meegenomen", vertelt ze. "Hij hield een geweer tegen mijn hoofd. Ofwel moest ik werken ofwel ging hij me doodschieten. Ik moest kiezen. En zo ben ik beginnen te werken."

7 dagen op 7 kreeg ze klanten over de vloer. Ze was toen amper 14 jaar. "Ik had per dag meer dan 20 klanten. Ik kon amper stappen van de pijn", zegt ze. "Alles wat je je kunt inbeelden, hebben ze met mij gedaan. Hoe vaak ik niet gezegd heb dat ik niet meer kon. Je wilt niet weten hoeveel rammel ik kreeg toen ik dat zei."

Alles wat je je kunt inbeelden, hebben ze met mij gedaan

Ze is uiteindelijk bevrijd door een politieactie. "Ik was aan het huilen van blijheid", vertelt ze daarover. "Eindelijk gaan er geen vieze mannetjes me nog aanraken." Na het verhoor en het onderzoek wordt ze in een jeugdinstelling geplaatst tot haar 18e. "Gelukkige verjaardag meisje, we kunnen niets meer voor je doen. Pak je spullen."

Ook Stefanie is het slachtoffer van een tienerpooier. "Als je 20 klanten per dag moet hebben, dat draag je je hele leven mee", vertelt ze. "Ik doe mijn uiterste best om mijn leven terug op de rails te krijgen. Om gewoon gelukkig te zijn."

Minderjarigen aangeprezen op sites voor seksdates

Intussen worden Angelina en Stefanie opgevangen bij Saskia Van Nieuwehove. Zij vangt bij gebrek aan een alternatief een aantal meisjes zoals Angelina en Stefanie op bij haar thuis. "De meisjes gaan er bij mij opnieuw met rasse schreden op vooruit", zegt Van Nieuwehove. Bij haar kunnen ze hun leven opnieuw proberen in te richten.

Volgens Van Nieuwehove worden minderjarigen nog steeds aangeprezen op websites voor seksdates. "Het zijn altijd dezelfde sites, waar gegarandeerd minderjarige meisjes op staan", zegt ze daarover. "In de omschrijving zal wel staan dat ze 18 jaar zijn, maar ik denk toch dat er een controlemechanisme moet komen dat moet nagaan of dat lichaam echt wel tot een meerderjarige behoort."

Om veiligheidsredenen getuigen de meisjes anoniem en onder een valse naam.

Bekijk hieronder de getuigenissen in "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder een gesprek in "Terzake" met Chantal Van den Bosch, advocaat gespecialiseerd in jeugdzaken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen