Historische zitting in Ieper: CD&V voor het eerst in 120 jaar in oppositie

Maandagavond is de gemeenteraad van Ieper geïnstalleerd. Een historische avond, want na meer dan 120 jaar zaten de CD&V-leden op de oppositiebanken. Emmily Talpe van Open VLD is de nieuwe burgemeester. Katrien Desomer, die ook kandidaat-burgemeester was, wordt nu fractieleider van CD&V in de gemeenteraad. "Met volle goesting."

Tijdens de installatie hebben de Ieperse gemeenteraadsleden die op 14 oktober werden verkozen hun eed afgelegd. En de schepenen zijn aangesteld. Katrien Desomer van CD&V greep naast de sjerp. Ze wordt nu fractieleider in de gemeenteraad voor CD&V. "Ik had na 14 oktober twee opties: zitten kniezen, of doen waar ik voor verkozen ben. En ik heb besloten om fractieleider te worden.  Met volle goesting en we zijn klaar voor zes jaar constructieve en positieve oppositie."

Eén van de nieuwe raadsleden voor CD&V is trouwens Miet Durnez, de dochter van voormalig burgemeester van Ieper Jan Durnez. 

Onervaren schepenen 

De nieuwe schepenen legden de eed af in handen van de nieuwe burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper). Het gaat om Philip Bolle (SP.A) als eerste schepen en verder Patrick Benoot (Open Ieper), Ives Goudeseune (SP.A), Valentijn Despeghel (SP.A), Diego Desmadryl (Open Ieper), Dimitry Soenen (N-VA) en Eva Ryde (N-VA). Eva Ryde is de enige van het nieuwe schepencollege die ervaring heeft als schepen (6 jaar in de vorige legislatuur).

Deze coalitie heeft 17 van de 31 zetels: 9 voor Open Ieper, 5 voor SP.A en 3 voor N-VA. De oppositie bestaat uit CD&V (met 10 zetels de grootste partij) , Groen (2 zetels) en Vlaams Belang (2 zetels).

Terrasjes, bedrijventerreinen, zwemmen in open lucht

Emmily Talpe heeft al enkele aandachtspunten voor de komende maanden en jaren: onderhoud van voetpaden en fietspaden, voldoende zichtbaarheid waar mensen wonen (openbare verlichting), terrasjes het hele jaar door, aandacht voor de toenemende vergrijzing, het nijpend tekort aan bedrijventerreinen, het bewaken van de bereikbaarheid en de leefbaarheid van de binnenstad en ook het zwemmen in open lucht wordt bestudeerd.

Ieper, Gemeenteraad, installatie

Meest gelezen