Het Portalis-gebouw in Brussel waar de diefstal plaatsvond.
BELGA/BOGAERTS

Autopsierapporten slachtoffers aanslagen 22 maart 2016 gestolen uit Brussels parketgebouw

Uit het kantoor van een wetsdokter in het Brusselse parketgebouw is vorige week donderdag een harde schijf gestolen met daarop onder meer de autopsierapporten van de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart 2016. Er is een verdachte opgepakt. De nabestaanden reageren vol ongeloof: "Ik snap niet wie hier baat bij kan hebben."

Vorige week donderdag is een diefstal gepleegd in het gebouw van het parket van Brussel. "Uit een kantoor van een wetsdokter zijn verschillende zaken gestolen, waaronder een harde schijf met daarop heel wat delicate informatie", zegt parketwoordvoerder Ine Van Wymersch aan VRT NWS.

Volgens onze informatie gaat het onder meer om autopsierapporten uit verschillende dossiers. Ook van de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart 2016. "Het portalisgebouw (red. waar het parket is gevestigd) is publiek toegankelijk. Er is wel een toegangscontrole, maar mensen met slechte bedoelingen vinden vaak nog een weg", zegt Van Wymersch. 

Lees verder onder de reactie van het parket:

Videospeler inladen...

Verdachte aangehouden

Er is intussen een verdachte opgepakt en aangehouden. De verdachte verschijnt morgen voor de raadkamer. De 27-jarige man ontkent de diefstal. Ook de harde schijf is nog niet teruggevonden. Van de autopsierapporten die gestolen zijn, bestaan ook nog documenten in het papieren dossier. 

Ik snap niet wie hier baat bij kan hebben

Philippe Vansteenkiste, voorzitter slachtoffervereniging V-Europe

"Ik snap niet wie hier baat bij kan hebben", zegt Philippe Vansteenkiste, voorzitter van de slachtoffervereniging V-Europe aan VRT NWS. "Dit is opnieuw een zware dobber voor ons." Vansteenkiste verloor zelf zijn zus bij de aanslagen.

Hij weet niet wat er precies op de harde schijf staat en wacht daarvoor op meer uitleg van het parket. "Zijn het alle autopsieverslagen of zijn het maar enkele verslagen? Is er andere informatie ontvreemd? We weten het voorlopig nog niet." Hij wil die informatie afwachten tot ze overwegen om eventueel een klacht in te dienen.

Bij de aanslagen van 22 maart 2016 op de luchthaven van Zaventem en op het metrostation Maalbeek in Brussel zijn 32 dodelijke slachtoffers gevallen en zo'n 340 gewonden. De aanslag werd opgeëist door terreurgroep IS.

Meest gelezen