Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is in China voor gesprekken met Xi Jinping

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is vanmorgen aangekomen in China voor gesprekken met de Chinese president Xi Jinping. Tijdens zijn vierdaagsbezoek  bereiden ze mogelijk samen een nieuwe topontmoeting tussen Kim en de Amerikaanse president Trump voor.

De speciale gepantserde trein van Kim Jong-un rolde om 10.55 (3.55 in België) een station van Peking binnen. De delegatie, waaronder ook Kims vrouw Ri Sol-ju, vertrok kort daarna naar een zwaarbeveiligd hotel in het westen van de Chinese hoofdstad. Gisteren waren er al geruchten dat Kim mogelijk op weg was naar China, nadat gesignaleerd was dat een speciale Noord-Koreaanse trein de grens met China overgestoken had. 

Volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau heeft de Chinese president Xi de Noord-Koreaanse leider uitgenodigd voor het bezoek. Hij blijft tot donderdag. Wat er op de agenda staat is officieel niet bekend gemaakt, zegt correspondent Eefje Rammeloo in China. "Wellicht wil Kim met China praten over de economische sancties van de VN tegen Noord-Korea. Kim wil de economie van Noord-Korea laten groeien en dat kan met die sancties niet. China steunde in de VN-Veiligheidsraad die sancties, maar is tegelijkertijd ook de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea en dus de belangrijkste partner om iets te veranderen."

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De Noord-Koreaanse leider reisde vorig jaar drie keer naar Peking voor een bezoek met Xi, telkens om ontmoetingen met de president van Zuid-Korea of die VS voor te bereiden. Volgens Rammeloo is Kim ook dit keer in Peking om de violen te stemmen voor een nieuwe topontmoeting met president Trump. Die ontmoeting zou mogelijk al over een paar weken plaatsvinden, Amerikaanse en Noord-Koreaanse diplomaten zouden daarover in Vietnam al gesprekken gevoerd hebben. 

President Trump en Kim Jong-un zagen elkaar voor het eerst in juni vorig jaar in Singapore. Op die historische ontmoeting bereikten ze een akkoord over kernontwapening op het Koreaanse schiereiland, al bleven concrete afspraken daarover toen uit. Sindsdien vinden de Verenigde Staten dat Noord-Korea te weinig vooruitgang boekt bij die ontwapening, de Amerikanen denken er dus niet aan om in te gaan op de wens van Noord-Korea om de economische sancties op te heffen. Daarom wil Kim zich in Peking verzekeren van steun van China in die gesprekken met president Trump, aldus Rammeloo.

Meest gelezen