"Lukken van Lo" verhuizen naar Ieper

Jules Destrooper gaat voortaan de bekende, harde wafeltjes bakken in Ieper. En dat is dus het einde van een tijdperk in Lo-Reninge. Want daar werden ze al sinds 1886 wakker met de geur van vers gebakken koekjes. "De site in Lo is te sterk verouderd", zegt de baas van de koekjesfabriek.

De volledige productie verhuist naar Ieper, waar de koekjesfabrikant ook een vestiging heeft. De eigenaar - de familie Vandermarliere - investeert 4 miljoen euro in de bakkerij in Ieper. Het bedrijf stelt nu 170 mensen te werk, waarvan 58 nu nog in Lo-Reninge. "Het is niet logisch om twee sites zo kort bij elkaar te hebben", zegt Emmanuel Blomme, de baas van de koekjesfabriek. "In Ieper investeren we in de toekomst. Daar kunnen we alles centraliseren."

Dubbel gevoel bij burgemeester

De verhuis van de productie bezorgt de burgemeester van Lo-Reninge, Lode Morlion, een dubbel gevoel. "Ik ben verrast. Ik heb net nog een artikel gelezen van een aantal jaren geleden. Daarin beloofde de CEO, toen het bedrijf verkocht werd, dat de fabriek zou blijven produceren in Lo. De werknemers mochten op hun beide oren slapen. Maar anderzijds ben ik niet verrast. Bedrijven die worden overgenomen, kijken naar het rendement en kunnen dus centraliseren."

Wat met Lo-Reninge?

De burgemeester gaat nu verder overleggen met de baas van de koekjesfabriek. Maar Jules Destrooper verdwijnt niet helemaal uit Lo-Reninge. De proefbakkerij, een opslagplaats en het bezoekerscentrum blijven.

Meest gelezen