Videospeler inladen...

Man die Chiroleidster Julie (22) doodreed, hoeft uiteindelijk toch niet naar de cel

De autobestuurder die in september 2017 de 22-jarige Chiroleidster Julie Roelens doodreed in het Oost-Vlaamse Ertvelde, is in beroep veroordeeld tot vier jaar cel met uitstel. Dat heeft de Gentse correctionele rechtbank beslist. De man hoeft dus niet naar de cel. Eerder had de Gentse politierechtbank nog vier jaar effectief opgelegd. De rechtbank legde de verantwoordelijkheid voor het ongeval volledig bij de bestuurder.

Het ongeval gebeurde rond halfvier in de nacht van 9 op 10 september in de Vaartstraat West in Ertvelde, bij Evergem. De 22-jarige Julie Roelens overleefde het ongeval niet. De 39-jarige bestuurder reed na het ongeval door zonder het slachtoffer te helpen, maar werd later door de politie opgepakt. Uit onderzoek bleek dat de man zwaar onder invloed was van alcohol en drugs.

De politierechtbank legde de beklaagde 30 maanden jaar cel op voor onopzettelijke doding en 18 maanden cel voor vluchtmisdrijf. De man had 2,14 promille alcohol in het bloed en verkeerde onder invloed van cocaïne en amfetamine. Van de politierechter kreeg hij ook een rijverbod van acht jaar en een boete van 8.000 euro. Hij werd lichamelijk en geestelijk ongeschikt verklaard om een motorvoertuig te besturen en moest de theoretische, praktische, medische en psychologische proeven opnieuw afleggen als hij opnieuw wou rijden.

De beklaagde ging echter in beroep, waardoor de correctionele rechtbank zich over de zaak moest uitspreken. Die bevestigt de eerste straf, maar de vier jaar cel werden met uitstel toegekend. De man hoeft dus niet naar de cel. 

Bestuurder volledig verantwoordelijk

De verdediging had in eerste aanleg de vrijspraak gevraagd omdat de aanrijding onvermijdbaar geweest zou zijn, omdat het meisje volgens de bestuurder naast haar fiets op de rijbaan of op het fietspad liep. De nieuwe advocaat van de man deed afstand van die stelling en pleitte voor een gedeelde verantwoordelijkheid. Volgens de verdediging brandde de fietsverlichting niet, waardoor de bestuurder niet genoeg tijd had om te reageren. Volgens de advocaat van de familie van het slachtoffer zijn er geen aanwijzingen dat ze op de rijbaan liep.

De volledige aansprakelijkheid voor het ongeval ligt volgens de rechtbank bij mijn cliënt.

Filip van Hende, advocaat van de bestuurder

De correctionele rechtbank legde de verantwoordelijkheid voor het ongeval volledig bij de bestuurder. "De volledige aansprakelijkheid voor het ongeval ligt volgens de rechtbank bij mijn cliënt. De straf werd echter met uitstel uitgesproken, uitgezonderd de voorhechtenis die hij al onderging", zegt zijn advocaat Filip van Hende.

We konden er niet mee leven dat Julie mee de verantwoordelijkheid zou krijgen. We zijn tevreden dat de correctionele rechtbank de stelling van de politierechtbank heeft gevolgd.

Papa van Chiroleidster Julie

De familie van Roelens reageert tevreden op het vonnis. "Eerst werd geprobeerd Julie de volledige verantwoordelijkheid voor het ongeval te geven, en daarna haar medeverantwoordelijk te maken. Daar konden we absoluut niet mee leven. We zijn tevreden dat de (correctionele, nvdr.) rechtbank de stelling van de politierechtbank heeft gevolgd", zegt de vader van het slachtoffer.

Herbekijk hieronder de reportage uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen