Videospeler inladen...

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) wil Wereldanti­dopingagentschap leiden

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) is kandidaat om voorzitter te worden van het Wereldantidopingagentschap (WADA). Dat bevestigt zijn woordvoerder. Of hij effectief voorzitter wordt, weten we pas in juni. 

Muyters zetelt al negen jaar in de raad van bestuur van het WADA en wordt gewaardeerd; hij werd gevraagd om zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap. Dat is nu nog in handen van de Brit Craig Reedie. Muyters is vereerd door de vraag en ziet zijn harde werk beloond. "Mijn pragmatisme wordt gewaardeerd. Ik heb onder meer heel wat gedaan rond de begroting van WADA en vrij recent nog was ik het enige Europese lid in de werkgroep rond goed bestuur. Daar hebben we een aantal fundamentele hervormingen gedaan voor de structuur van WADA."

Het voorzitterschap van het WADA is onbezoldigd, er is alleen een onkostenvergoeding aan verbonden. Het is geen fulltime job, zegt Muyters. "Men zegt mij dat ik er 25 procent van mijn tijd zal in stoppen. Maar het is iets wat ik graag doe en ik vind het belangrijk dat de zuivere atleten weten dat ze beschermd worden en dat zij die denken dat ze moeten valsspelen, veel kans maken om gepakt te worden."

Het WADA liep recent nog flink wat reputatieschade op door de manier waarop ze het Russische dopingschandaal aanpakte.  Muyters wil blijven werken aan een betere structuur van het WADA. "De aanpassingen die we al goedkeurden, moesten gebeuren. We zullen nog stappen zetten en daar wil ik graag aan meewerken."

Om Reedie op te volgen moet Muyters eerst de kandidaat worden die Europa voordraagt. Eind deze maand beslist de Raad van Europa wie ze naar voor schuift. Er zijn nog twee andere kandidaten: de huidige Noorse vice-voorzitter Linda Helleland of de Poolse minister van Sport Witold Banka. Helleland staat bekend om haar vaak felle standpunten, onder meer tegen Rusland.  "We hebben andere stijl", reageert Muyters. "Ik wil de twee groepen die in het WADA vertegenwoordigd zijn - de sportgemeenschap en de overheden -  verenigen. Dat is nodig om samen stappen vooruit te zetten. Ik zou het een eer vinden maar geen drama als het niet het geval is. ik ga ervoor en net zoals elke sportman zet ik me dan helemaal in."

Pas in juni duidt de Foundation Board van het WADA, dat is het hoogste beslissingsorgaan, de nieuwe voorzitter aan. 
Muyters neemt wel deel aan de parlementsverkiezingen op 26 mei en noemt zijn kandidatuur geen vlucht van de politiek. "Ik denk dat ik een mooi politiek parcours gereden heb. Als ik voorzitter word van het WADA, kan ik die functie niet combineren met een ministerpost, maar wel met een politiek mandaat. Ik ben de politiek zeker niet beu, maar heb zin in deze uitdaging en denk dat ik er geschikt voor ben." 

Muyters: "Ze zijn me komen vragen"

Videospeler inladen...

Meest gelezen