Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Renault-topman Carlos Ghosn: "Ik word valselijk beschuldigd en onterecht vastgehouden"

Voor het eerst sinds hij in november vorig jaar in Japan werd gearresteerd, heeft de topman van autogroep Renault-Nissan Carlos Ghosn publiek gesproken. In de rechtbank veegde hij elke aanklacht van tafel. Ghosn wordt ervan verdacht dat hij geld van Nissan voor eigen doeleinden gebruikt zou hebben.

"Ik geloof stellig dat ik bij al mijn daden voor Nissan eerbaar en wettelijk gehandeld heb en met toestemming van alle betrokken managers binnen het bedrijf". Zo klonk de verdediging van Ghosn vanochtend in de rechtszaal in de Japanse hoofdstad Tokio.

De zitting kwam er op vraag van de advocaten van Ghosn en was een kans om zijn verdediging publiek te voeren. Hij ontkent dus elk misbruik van gelden van het autobedrijf Nissan en houdt vol dat elke daad die hij met geld van Nissan gesteld heeft, goedgekeurd werd door het bedrijf.  Wel blijft Ghosn voorlopig in de cel. Zijn advocaat vreest dat dat nog zes maanden zou kunnen duren.

Ghosn, topman en oprichter van de mega-alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi, werd op 19 november verrassend gearresteerd nadat hij met een privévliegtuig geland was in Tokio. Hij wordt beschuldigd van misbruik van geld van de autobouwer Nissan om persoonlijke verliezen te dekken.

Dat is erg opmerkelijk, want Ghosn geldt als een van de machtigste CEO's in de autosector. De voorbije decennia maakte hij indruk door de manier waarop hij eerst de Franse autogroep Renault en daarna de Japanse tegenhanger Nissan redde van financiële problemen. Ghosn bouwde nadien een sterke alliantie tussen beide bedrijven uit en twee jaar geleden sloot de Japanse autoproducent Mitsubishi zich daarbij aan.

Meest gelezen