Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Russische advocate die contact had met campagneteam Trump in beschuldiging gesteld in VS

De Russische advocate Natalia Veselnitskaya die contact had met verschillende leden van het campagneteam van de Amerikaanse president Donald Trump in 2016, is in staat van beschuldiging gesteld voor rechtsbelemmering. Dat heeft federaal procureur van Manhattan Geoffrey Berman bekendgemaakt. Op dergelijke feiten staat een straf van tien jaar cel.

De akte van beschuldiging wijst op de banden die er bestaan tussen de Russische advocate en de Russische regering. In juni 2016 had de 43-jarige advocate ontmoetingen met leden van Trump zijn campagneteam, met name met zijn zoon Donald Trump Jr. en zijn schoonzoon Jared Kushner. Die bijeenkomsten hadden plaats in de Trump Tower in New York.

"Compromitterende informatie over Hillary Clinton"

Trump Jr. wou Veselnitskaya ontmoeten, omdat hij dacht dat ze handelde in opdracht van de Russische regering en omdat ze compromitterende informatie zou kunnen verschaffen over de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton. Het team van Trump zegt dat de ontmoeting niets opleverde, omdat de advocate enkel wilde praten over een aantal adoptiezaken die moeilijk lagen tussen Rusland en de VS.

Niettemin heeft speciaal procureur Robert Mueller veel interesse voor die ontmoetingen, omdat ze wijzen op de relatie tussen het Trump-kamp en de Russische regering.

Waarschijnlijk nooit voor gerecht

Veselnitskaya wordt in beschuldiging gesteld omdat ze documenten heeft opgesteld, in samenwerking met het Russische Parket-Generaal, om cliënten vrij te pleiten die door het Amerikaanse gerecht werden gezocht. Ze werden er met name van beschuldigd voor 200 miljoen dollar geld te hebben witgewassen dat afkomstig was van de Russische fiscus en dat geïnvesteerd werd in Amerikaans vastgoed. 

Volgens de diensten van de federaal procureur van Manhattan is Veselnitskaya momenteel niet in hechtenis en zelfs niet op Amerikaans grondgebied. Dat zou dan betekenen dat ze voortvluchtig is.

Het is onwaarschijnlijk dat ze ooit voor het gerecht in de VS zal verschijnen tenzij ze Rusland verlaat. Veselnitskaya zei aan CNN dat ze haar "professionele eer" in de zaak wil verdedigen, verder wou ze geen commentaar kwijt. 

Meest gelezen