Reynders mikt op topbaan bij Raad van Europa: prestigieuze internationale functie of uitbolbaan?

Gisteren raakte bekend dat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) kandidaat is om secretaris-generaal van de Raad van Europa te worden. Treedt Reynders hier in de voetsporen van Herman Van Rompuy, die zijn politieke carrière heeft afgesloten als voorzitter van de Europese Raad? Het antwoord luidt nee, want die Raad van Europa blijkt heel wat minder macht en prestige te hebben dan de Europese Raad van staatshoofden en regeringsleiders. 

"De Raad van Europa is vooral bezig met mensenrechten", legt politicoloog Hendrik Vos van de Universiteit Gent uit in "De wereld vandaag" op Radio 1. Iets concreter is de Europese Verklaring van de Rechten van de Mens (EVRM), die in de schoot van de Raad van Europa is ontstaan. "In die structuur van de Raad van Europa heb je ook het Europees Hof voor de Rechten van de Mens", weet Vos.     

De Raad van Europa heeft wel een soort moreel gezag

Politicoloog Hendrik Vos (Universiteit Gent)

Voor alle duidelijkheid: de Raad van Europa heeft niets te maken met de Europese Unie. "Het is een organisatie die ouder is dan de EU", zegt Vos. "Ze is tot stand gekomen in de jaren 40, na de Tweede Wereldoorlog, en telt bijna 50 leden." Bij de lidstaten horen bijvoorbeeld ook Turkije of Rusland. 

"Precies door dat grote ledenaantal, ook van landen met een niet zo beste mensenrechtenreputatie, zie je dat die organisatie er niet in slaagt die mensenrechten bovenaan de agenda te zetten bij de eigen lidstaten", duidt Hendrik Vos. "De Raad van Europa heeft wel een soort moreel gezag. De meeste landen worden niet graag veroordeeld door die Raad van Europa." 

Ons land werd al op de vingers getikt door de Raad in verband met het opsluiten van geïnterneerden in de gevangenis. En herinnert u zich Dumeni Columberg nog, de Romaanssprekende Zwitser die in 1998 door de Raad werd gestuurd om na te gaan of de rechten van de Franstaligen in de Rand rond Brussel niet werden geschonden. 

De macht van de Raad van Europa is niet te vergelijken met die van de Europese Unie

Politicoloog Hendrik Vos (Universiteit Gent)

"De macht van de Raad van Europa is niet te vergelijken met die van de Europese Unie", aldus Hendrik Vos. De Raad werkt met een parlementaire vergadering in Straatsburg en met een raad van ministers, maar heeft volgens hem soms meer weg van een praatbarak. 

Als alles naar zijn wens verloopt, zou Didier Reynders als secretaris-generaal de Raad van Europa gaan leiden. Hij volgt Thorbjørn Jagland, oud-premier en voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Noorwegen.

Lees verder onder de foto.

Thorbjørn Jagland

"Het is niet echt dé internationale prestigefunctie waarmee je je wereldwijd op de kaart zet", zegt Hendrik Vos. "Eigenlijk is het een soort hoge ambtenaar die de boel daar wat samenhoudt en het secretariaat leidt."

Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat hij al een tijdje aan het zoeken is naar een uitgang uit de Belgische politiek, waar hij een beetje op zijn limieten is gebotst

Politicoloog Hendrik Vos (Universiteit Gent)

Didier Reynders als een tweede Herman Van Rompuy? "Didier Reynders is de voorbije periode meer bezig geweest met die mensenrechten, maar ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat hij al een tijdje aan het zoeken is naar een uitgang uit de Belgische politiek, waar hij een beetje op zijn limieten is gebotst." Geen functie met veel uitstraling, dan? "Deze functie lijkt mij toch wel iets te hebben van een uitbolbaan."

Luister hieronder naar het gesprek met Hendrik Vos in "De wereld vandaag"

Meest gelezen