"Soldaten waren vooraf duidelijk gebrieft over de campagne"

Bezint eer ge begint. En soms is het wel nodig om meer dan één keer goed na te denken om de gevolgen van een handeling voldoende te kunnen inschatten. Dat ondervond de Schotse soldaat Stephen McWhirter, die een van de gezichten werd van een campagne van het Britse leger om nieuwe mensen te rekruteren. Zijn gezicht werd namelijk verbonden aan een oproep aan alle Britse "snowflakes", een term waarmee overgevoelige jongeren die zich snel beledigd voelen en slecht met kritiek kunnen omgaan bedoeld worden. McWhirter werd op sociale media kop van Jut en dat zinde hem niet. Volgens het Ministerie van Defensie was de 28-jarige Schot nochtans vooraf volledig gebrieft over de campagne.

Volgens diverse Britse nieuwswebsites maakte McWhirter op Facebook zijn ongenoegen duidelijk, nadat zijn collega’s zich lacherig over hem uitgelaten hadden en hem hadden bespot door hem als een "emotionele softie" aan te duiden. De soldaat, die in 2016 in dienst trad, liet zelfs weten uit het leger te willen stappen. Zijn verhaal ging alvast snel viraal.

Kolonel Ben Wilde van het Ministerie van Defensie op Sky News: "De soldaten die aan deze campagne deelgenomen hebben, waren allen vrijwilligers, die wisten dat het leger alle lagen van de maatschappij wilde aanspreken om de beste mensen te overtuigen aan een opleiding te beginnen."

"Die vrijwilligers –uit de 120 die zich aangeboden hebben, werden er uiteindelijk 25 geselecteerd-  hebben allemaal hun toelating gegeven om op tv en op posters te verschijnen en ze waren ook op de hoogte van de opvallende taal die zou gebruikt worden, die een brede groep van jongeren zou kunnen aanspreken.” Die brede groep van jongeren omvatte, naast "snowflakes", onder meer jongeren die verslaafd waren aan spelcomputers en aan hun gsm (zie tweet hierboven).

Uiteindelijk zou McWirther een van de 10 soldaten geweest zijn, wiens gezicht gekozen werd voor de posters en zou hij wel degelijk op de hoogte geweest zijn, aldus de kolonel nog, van het feit dat een woord als "snowflake" aan zijn gezicht zou toegevoegd kunnen worden.

Of de jongeman zijn voornemen om ontslag te nemen daadwerkelijk zal uitvoeren, is momenteel nog onduidelijk.

Meest gelezen