Kyra en Anuna

"Dat we spijbelen is ons probleem, klimaatprobleem is veel groter": wie zijn de 2 tieners die oproepen tot actie?

Anuna (17), leerlinge humane wetenschappen, en Kyra (19), studente vastgoed, protesteren vandaag in Brussel vlak bij het parlement om meer aandacht te vragen voor het klimaat. Bedoeling is om hun actie iedere donderdag te herhalen."Dat we spijbelen is ons probleem, het klimaatprobleem is veel groter."

"Het waren eigenlijk de warme zomermaanden die ons aan het denken hebben gezet" vertelt Kyra. "Hittegolven, bosbranden, temperaturen van boven de 40 graden, dat is toch niet normaal?"

"Daarnaast was er ook de actie van het Zweedse meisje Greta Thunberg." Greta (15) gaf tijdens de klimaattop in het Poolse Katowice de wereldleiders een heuse bolwassing. "Jullie zijn niet volwassen genoeg om te vertellen hoe de situatie werkelijk is" sneerde ze. Elke vrijdag protesteert Greta voor het parlementsgebouw in de Zweedse hoofstad Stockholm om aandacht te vragen voor het klimaat. En die actie is ook de inspiratiebron voor Anuna en Kyra. "We hebben Greta een e-mail gestuurd maar voorlopig hebben we nog geen antwoord gekregen."

"Spijbelen is ons probleem"

Net zoals Greta willen ook Anuna en Kyra 1 dag per week protesteren om meer aandacht te vragen voor het klimaat. Vandaag gaat de actie voor het eerst door in Brussel, vlak bij het federaal parlement. Ze roepen via sociale media leerlingen en studenten op om mee te komen protesteren. "We hopen onze wekelijkse actie toch enkele maanden vol te houden" vertelt Kyra.

We hopen onze wekelijkse actie enkele maanden vol te houden

Anuna, actievoerster voor meer aandacht voor het klimaat

Maar voor hun actie moeten leerlingen de boeken even aan de kant laten liggen en spijbelen. Anuna en Kyra vinden dat geen probleem. "Het klimaatprobleem is groter dan enkele lessen te missen" reageert Anuna. "Dit houdt me echt niet tegen, soms moet je de regels breken."

Maar is voor studenten de timing niet ongelukkig gekozen, midden in de blokperiode? "We beseffen dat het tijdstip misschien moeilijk is. Middelbare scholieren zijn gelukkig wel al klaar met de examens. Maar we kunnen niet langer wachten. Het is maar een kleine inspanning om je boeken een paar uur aan de kant te leggen" vertelt Kyra die vastgoed studeert aan de hogeschool.

Niet het individu met de vinger wijzen, de overheid moet meer initiatief nemen

Enkel protesteren is niet voldoende, daarom proberen de tieners naar eigen zeggen ook milieuvriendelijk te leven. "Ik ben vegetariër", vertelt Anuna. "Ik kom ook uit een milieubewust gezin. We proberen zoveel mogelijk met de fiets te doen." Maar als ze op vakantie gaan, nemen de tieners wel het vliegtuig. Dat is nochtans een grote bron van luchtvervuiling. "We willen dat zeker niet verbieden. Het is niet onze bedoeling om het individu met de vinger te wijzen, het is de overheid die zelf meer initiatief moet nemen."

Wij nemen ook het vliegtuig om op vakantie te gaan. Dat willen we niet verbieden.

Kyra en Anuna, actievoersters.

Uit een ranking van Climate Express blijkt dat België maar op de 15de plaats staat als het gaat over initiatieven om het klimaat te verbeteren. "Dat is veel te laag. België moet meer actie ondernemen. Dat is het doel van onze actie" 

Reacties van "luieriken" tot "jeugd neemt eindelijk heft in handen"

Kyra en Anuna hebben de voorbije dagen al bijzonder veel reacties gekregen op hun oproep. "Sommige mensen denken dat we spijbelen om in ons bed te liggen. Maar dat is niet het geval. We willen echt actie voeren. Anderen zijn wel enthousiaster. Zij vinden het fantastisch dat de jeugd het heft in eigen handen neemt" besluit Kyra. 

Sommige mensen denken dat we oproepen tot spijbelen om in ons bed te liggen

Kyra Gantois, actievoerster

Ook op de middelbare school van Anuna leeft de actie. "Er hebben al zeker zo'n 20 tot 30 leerlingen bevestigd dat ze meegaan naar Brussel om te protesteren" vertelt ze. "We hebben ook al van verschillende organisaties reacties gekregen dat ze onze actie steunen. Al blijft het ook voor ons natuurlijk koffiedik kijken hoeveel mensen aanwezig zullen zijn."

Meest gelezen