© VRT - 2019

Jarige Urbanus wordt gevierd in "Urbanus 70": dit zijn zijn favoriete nummers (al maken zijn fans een heel andere keuze)

Hij viert in juni van dit jaar zijn 70e verjaardag: komiek/cabaretier/auteur Urbanus. Eén zet hem vanaf vanavond al in de bloemetjes met een vijfdelige reeks "Urbanus 70". Daarin blikken bekende vrienden en collega's via zijn werk en allerlei anekdotes terug op Urbanus' rijkgevulde carrière. Maar aan welke nummers en sketches heeft hij zelf de beste herinneringen? Voor VRT NWS dook Urbanus in zijn rijkgevulde archief. En de luisteraars van Radio 2: die kozen voor een ultieme klassieker.

Urbanus is solo bezig sinds 1974 en heeft dus wel wat shows en platen om uit te kiezen. De zoektocht in zijn persoonlijke archief levert een eigenzinnige keuze op.

1. "Marieke Daddyo" uit de plaat "Wan Troe Tie" (2013)

De eerste keuze van Urbanus is een vrij recent nummer over zijn jongste dochter Marieke. "Een haast autobiografisch nummer is het. Elke ochtend als ze naar school moest, was het een race om de bus in te halen, want we vertrokken altijd stipt op het allerlaatste nippertje", aldus de komiek. "Marieke is ook helemaal weg van de film "The Broken Circle Breakdown". Ik was dan ook enorm vereerd dat Nils De Caster en Hans Wolters die deel uitmaken van de "Broken Circle Bluegrass Band" ook op dit nummer te horen zijn."

2. De sketch "Waals Varken"

Urbanus trad de voorbije decennia niet enkel in Vlaanderen op, ook Nederland ging voor de bijl. "Dit is bijvoorbeeld een sketch waarmee ik daar altijd kon scoren. Ze kennen daar het eeuwigdurende gehannes tussen Vlamingen en Walen en horen graag wanneer daar mee gelachen wordt. Het verhaal van de sketch is dat ik eerst denigrerend doe over die Waalse boer, maar uiteindelijk draait het erop uit dat hij slimmer is dan ik. Zo blijft het leuk en wordt het nooit héél erg gemeen", zegt de komiek.

"Ik hou ook van deze sketch omdat ik daar voluit ging met mijn hoog roepend Urbanusstemmetje. Een gimmick die later door imitators graag werd nagedaan."

3. "De Grote Zeemvellenschaarste van 1802" uit de plaat "De Legende" (2017)

Urbanus trekt in zijn werk de kaart van de absurde humor, en hij zet zich ook als gewone man graag af tegen het establishment. In dit nummer steekt hij de draak met de media, en meer bepaald met de eindredacteurs die beslissen welk nieuws er wordt gebracht, en op welke manier.

"Alle nieuws is te lang. Diegene die het mag inkorten, kan zo bepalen wat hij belangrijk vindt, en dat volgens zijn eigen voorkeuren. In dit nummer vind ik het feit dat er een tekort is aan zeemvellen belangrijker dan alle andere problemen in de wereld. Allemaal volledig uit de duim gezogen uiteraard."

En de luisteraars van "De Madammen" op Radio 2? Die verkiezen "Madammen met een bontjas"

De luisteraars van Radio 2 konden naar aanleiding van de start van "Urbanus 70" een hele week lang stemmen op hun favoriete nummer. Vandaag werd de winnaar bekendgemaakt in de uitzending van "De Madammen". Zij kozen massaal (en misschien niet toevallig) voor de klassieker "Madammen met een bontjas", een nummer uit 1980.

Meest gelezen