Videospeler inladen...

Verkoop zonneboilers in vrije val: Vlaming laat klimaatvriendelijke verwarmingstechniek links liggen

Amper 3.800 zonneboilers zijn er vorig jaar in Vlaanderen geïnstalleerd. Dat zijn er ruim 16.000 minder dan 5 jaar geleden, toen er nog bijna 20.000 werden geïnstalleerd. De sector wijt de dalende interesse voor zonneboilers aan het gebrek aan promotie door de overheid. 

Zonneboilers zijn toestellen die water opwarmen met zonne-energie. Dat water kan je bijvoorbeeld gebruiken om te douchen of de vloer te verwarmen. Zonneboilers stoten geen CO2 uit en zijn dus vriendelijk voor het klimaat. Maar toch zijn er almaar minder Vlamingen die er voor kiezen. Dat blijkt uit de hieronder vermelde cijfers van het Vlaams Energieagentschap. 

De terugval is er gekomen nadat de Vlaamse regering de premies had aangepast. Tot 2013 kon je voor de installatie van een zonneboiler nog een premie krijgen van maximaal 4.125 euro. Sindsdien is dat maximale bedrag 2.750 euro. Toch meent de federatie van zonneboilerinstallateurs (Belsolar) dat de lagere premie niet de oorzaak is van de terugval.    

Gebrek aan promotie

"Vandaag kan je nog altijd 40 procent van de aankoopprijs terugkrijgen", zegt Wim Persoons van Belsolar. "Het maximale bedrag is weliswaar lager, maar je moet ook weten dat je vandaag al een zonneboiler kan installeren voor 4 à 5.000 euro. Vroeger was dat anders. Toen waren zonneboilers veel duurder."      

Over zonneboilers is het al die jaren stil gebleven. Mensen weten dan ook niet dat ze bestaan.

Wim Persoons, Belsolar

Volgens Persoons ligt de ware oorzaak van de terugval in het gebrek aan promotie door de overheid. "Een paar jaar geleden kende de verkoop van zonnepanelen ook een terugval. Minister Tommelein (gewezen Vlaams minister van energie, red.) heeft toen enorm veel over zonnepanelen gesproken waardoor de verkoop weer is beginnen te stijgen. Over zonneboilers is het al die jaren stil gebleven. Mensen weten dan ook niet dat ze bestaan. Het wordt tijd dat de regering daar verandering in brengt." 

Nagaan of uw dak geschikt is voor zonnepanelen of zonneboilers, kan overigens makkelijk via de website energiesparen.be/zonnekaart.

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal"

Videospeler inladen...

Gewezen Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) reageert op de kritiek:

Videospeler inladen...

Meest gelezen