Videospeler inladen...

Voor de technologie van morgen moet u in Las Vegas zijn (en deze Belgische start-ups zijn er al)

Zelfrijdende auto's en motoren, oprolbare tv-toestellen, en drones, veel drones. Daarvoor kan u vanaf vandaag in Las Vegas terecht. Tot zaterdag vindt daar de Consumer Electronics Show (CES) plaats, de grootste technologiebeurs ter wereld. Onder de exposanten bevinden zich ook 18 Belgische bedrijven. Grote afwezige is traditiegetrouw Apple.

Met 4.400 exposanten en 180.000 bezoekers is CES de grootste tech-beurs ter wereld. Het is de place to be voor heel wat technologiebedrijven, groot en klein. Zij tonen er hun nieuwste snufjes, de ene futuristischer dan de andere. Onder de exposanten bevinden zich ook 18 Belgische bedrijven zoals het Leuvense Imec en de Antwerpse start-up Loop. "CES is dé plek om nieuwe contacten te leggen", zegt Hanne Degans van Imec. 

Belgen moeten niet onderdoen

De eerste editie van CES vond plaats in 1967. Zoals de naam doet vermoeden is de beurs gericht op consumentenelektronica: alledaagse producten die we in huis hebben. Maar in tegenstelling tot de IFA in Berlijn is CES niet toegangkelijk voor het brede publiek. De technologiebedrijven huren er een stand en leggen contact met potentiële klanten. Net zoals de Antwerpse start-up Loop

Loop ontwikkelt hightech oordopjes die het omgevingsgeluid dempen. "De oordopjes beschermen het gehoor in een luide omgeving zoals een concert of discotheek. Ze zijn ontworpen om de mensen te beschermen zonder de beleving van het uitgaan weg te halen", zegt medeoprichter Dimitri O. 

Lees verder onder de foto.

Waarom is het belangrijk om als kleine start-up aanwezig te zijn in Las Vegas? Dimitri O: "Om onze verkoop te realiseren moeten we in een grote consumentenmarkt zoals de VS aanwezig zijn. Hier lopen heel wat retailers, distributeurs en investeerders rond." 

Het worden drukke dagen voor O en zijn team. "Er staan tijdens CES 40 meetings gepland. Hier ontmoeten we de hele wereld op een paar dagen tijd." Loop verkocht vorig jaar 8.000 oordopjes. Het bedrijf hoopt er dit jaar 100.000 te verkopen.

Het is niet alleen voor kleine start-ups belangrijk om aanwezig te zijn op CES. Ook Imec, die toch wel wereldspeler is op vlak van chipontwikkeling, is er. Het bedrijf heeft er een wearable voorgesteld die patiënten met chronische ziektes kunnen dragen. Dat is een meettoestel dat je op je lichaam draagt en dat de hartslag, de ademhaling en de bloedsaturatie controleert.

Apple moet niks hebben van CES

Alle grote technologiebedrijven zijn aanwezig op CES. Behalve Apple. Dat bedrijf heeft de technologiebeurs al vanaf het begin links laten liggen.  Apple toont haar eigen producten aan de wereld het liefst tijdens eigen evenementen zoals de Apple Special Event. Toch viel er naar aanleiding van CES nieuws te rapen uit het kamp van Apple. Grote rivaal Samsung gaat namelijk vanaf dit jaar de Apple streamingdienst iTunes aanbieden op de nieuwste tv-toestellen. Dit is opmerkelijk omdat beide bedrijven mekaar in het verleden bekampt hebben met rechtzaken. Beseft Apple, nu dat het minder goed gaat, dat het meer moet samenwerken?

Er worden op CES heel wat nieuwe tv-toestellen voorgesteld. Een van de meest opvallende is de oprolbare tv van de Zuid-Koreaanse LG. Als u tv wilt kijken, dan rolt het scherm uit een kast dat ook voorzien is van luidsprekers. LG is de grootste leverancier van OLED-schermen. Het merk levert schermen aan merken zoals Sony en Philips.

Lees verder onder de foto.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Uiteraard zijn ook de mensen van Samsung aanwezig op de beurs. Zij pakken uit met een gigantisch tv-toestel met een resolutie van 8K. Dat is vier keer scherper dan 4K. Enig nadeel, er worden op dit moment nauwelijks 8K-video's gemaakt. 

Lees verder onder de video.

Ook autoproducenten zijn aanwezig. BMW toont een zelfrijdende motor en Hyundai pakt uit met een "wandelende auto". Als de wagen een moeilijk obstakel tegenkomt, "stapt" die over het object.

Maar het kan ook minder sexy. Het Zuid-Koreaans bedrijfje Monit brengt een een wearable op de markt die een signaal geeft als de luier van een baby vuil is. Volgens Monit helpt de wearable om irritaties op de babypoepjes te voorkomen.

Lees verder onder de foto.

Het valt ons ook op dat 2019 het jaar wordt van de slimme luidsprekers- zoals Google Assistent - die u met de stem kan bedienen. Als u geen inspiratie hebt of niet goed weet hoe u een gerecht moet klaarmaken, dan kan u dat vragen aan een slimme luidspreker die voorzien is van een scherm. U kan dan stap voor stap volgen hoe u een maaltijd moet klaarmaken. Het bedrijf Innit heeft een app voorgesteld die ervoor zorgt dat alle slimme huishoudtoestellen met elkaar kunnen communiceren. Zo kan de slimme kneedmachine de oven al opzetten terwijl het deeg gekneed wordt. 

Niet alle snufjes op CES zijn even veilig. Zo was er even commotie toen een zelfrijdende wagen van Tesla een robot van Promobot omver reed.  Promobot is er niet over te spreken en gaat het incident verder onderzoeken.

Misschien nog iets voor de toekomst, een app die geschillen tussen robots bijlegt.

Meest gelezen