AP2012

VS degradeert status van de EU-ambassade van "staat" tot "internationale organisatie" (en vergeet dat te melden)

Eind vorig jaar heeft de VS de status van de EU-missie in Washington verlaagd van het niveau van staat tot dat van een internationale organisatie. Bovendien was men dat "vergeten" te melden aan de Europese Unie. Die kan niet lachen met de Amerikaanse vergetelheid.

De beslissing dateert al van november vorig jaar, maar is pas onlangs de EU-medewerkers in Washington opgevallen, aldus de Duitse omroep Deutsche Welle.

Volgens EU-diplomaten was er van de Amerikaanse overheid geen enkele melding geweest en heeft men dat daar eerder per toeval ontdekt tijdens de uitvaartplechtigheid van voormalig president George Bush Sr. Bij navraag zou het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hebben gereageerd dat men "vergeten was de statusvermindering te melden aan de EU".

Concreet is die "down grade" vooral symbolisch en heeft die te maken met protocol. Zo ontdekte de EU-ambassadeur David O'Sullivan dat hij bij het eerbetoon aan Bush Sr. pas als laatste in de rij aan de beurt kwam. Normaal komt de ambassadeur die het langst in functie is eerst aan de beurt en de meest recente het laatst. Ook viel het op dat de EU-ambassadeur niet langer uitgenodigd was voor een aantal plechtigheden.

"Brussel kan niet lachen met de kwestie"

De Europese Commissie wil de statusverlaging niet bevestigen, maar ook niet ontkennen. Volgens een woordvoerder van de EU zijn er "recent wijzigingen geweest in het protocol in de VS" en "heeft de Unie contact opgenomen met de Amerikanen om te bekijken welke de gevolgen zijn".

Volgens een medewerker van de EU-vertegenwoordiging kan men in Brussel niet lachen met de kwestie, niet met de verlaging van status en niet met de vergetelheid om dat te melden. De Unie bereidt intussen een antwoord aan de Amerikanen voor, maar daarover wou de diplomaat niets kwijt.

Naast de ambassades van de lidstaten heeft ook de EU een vertegenwoordiging in Washington. In september 2016 -dus nog onder president Barack Obama- was die status van de EU verhoogd tot die van een natiestaat. Die beslissing is dus eind vorig jaar tenietgedaan en dus staat de EU in Washington nu terug op het niveau van internationale organisaties.

Dat past dan misschien in de visie van president Donald Trump die niet hoog oploopt met de EU, maar zal bij de Europese Unie en bij veel lidstaten wellicht veel ergernis wekken.

Meest gelezen