Videospeler inladen...

Opnieuw zandkliffen op strand Bredene: "Dringend nood aan structurele oplossing"

Aan de kust is er door het stormweer heel wat zand weggespoeld in zee. Daardoor zijn er op de stranden weer kliffen ontstaan. Burgemeester Steve Vandenberghe (SP.A) van Bredene wil structurele maatregelen en wijst naar bevoegd minister Ben Weyts (N-VA). Volgens Weyts zijn het net de kustburgemeesters die dwarsliggen.

Door het stormweer zijn opnieuw zandkliffen ontstaan op het strand van Bredene. Dat zijn erg steile verticale zandmuren die ontstaan als het zand van het strand weggespoeld wordt door grote golven. "Momenteel beuken er golven in op het strand van anderhalve tot twee meter hoog. Vandaar dat we nu kliffen hebben op het strand van ongeveer een meter", zegt Steve Timmermans van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening afdeling Kust aan Radio 2 West-Vlaanderen. "Met het hoogtij van komende nacht verwachten we dat die kliffen uiteindelijk anderhalve meter hoog gaan zijn."

We verwachten morgenvroeg kliffen tot anderhalve meter hoog

Steve Timmermans, Agentschap voor Maritieme Dienstverlening afdeling Kust

Steve Vandenberghe, de burgemeester van Bredene, zegt dat dit wel vaker gebeurt in deze tijd van het jaar. "Door de strakke winden en de vele stormen, spoelt heel wat zand weg", zegt hij aan VRT NWS. "Door die kliffen moet het strand opnieuw opgespoten worden. Dat kost de Vlaamse belastingbetaler veel geld en is maar een tijdelijke oplossing, want bij een volgende storm kan dat zand weer de zee in verdwijnen. Bovendien zijn de kliffen gevaarlijk voor wie nu een bezoek brengt aan het strand."

Vandenberghe wijst met de vinger naar bevoegd minister Ben Weyts (N-VA). "Minister Weyts heeft veel geld over voor de kunststeden, maar vergeet de kuststeden", zegt hij daarover. "Er moet dringend nagedacht worden over een structurele oplossing." Wat die oplossing concreet moet zijn, daar kan Vandenberghe niet op antwoorden. "Ik ben geen ingenieur", klinkt het. "De bevoegde minister moet samenzitten met ingenieurs."

Er moet dringend nagedacht worden over een structurele oplossing

Steve Vandenberghe, burgemeester Bredene, SP.A

"Vanzelfsprekend wil ik ook een structurele oplossing", reageert minister Weyts aan VRT NWS. "Alleen willen de kustburgemeesters op dat vlak niet mee." Hij laat weten dat er verschillende onderzoeken lopende zijn. "Bijvoorbeeld een eiland voor de kust of maatregelen op de dijk of op het strand, maar daar willen sommige kustburgemeesters dan weer niets van weten."

Ik wil ook een structurele oplossing, maar de kustburgemeesters willen niet mee

Vlaams minister Ben Weyts (N-VA)

Op korte termijn zegt Weyts dat het strand opnieuw zal opgespoten worden met zand. Al geeft hij toe dat dit duur en niet duurzaam is.  "Zolang er geen akkoord is over structurele maatregelen zullen we dat blijven doen om de kust te verdedigen", zegt hij. "We moeten onze kust beschermen tegen de nog grotere stormen die ons te wachten staan."

De zandmotor

In Nederland hanteren de ingenieurs de techniek van de zogenoemde "zandmotor". Dat is een grote hoeveelheid zand in de vorm van een haak aan de kust van Ter Heijde boven de Hoek van Holland. Door wind, golven en zeestroming verspreidt het zand zich langs de kust. Hierdoor groeit die op natuurlijke wijze aan.

Een andere mogelijkheid is het storten van zand op de vooroever op 2 tot 5 meter diepte. "Als je dat doet krijg je een meer natuurlijke strandvorming en kun je klifvorming deels vermijden", zegt Stefan Aarninkhof, hoogleraar Waterbouwkunde (TU Delft) aan VRT NWS. "Maar het is een afweging.  Als je graag meteen een breed strand hebt, dan is het aanbrengen van het zand op het strand zelf de meest aangewezen methode.  En dan kunnen kliffen ontstaan."

Meest gelezen