Videospeler inladen...

Minister van Werk Kris Peeters bevestigt: "Mogelijk 1.900 ontslagen bij Proximus, maar ook 1.250 aanwervingen"

Proximus wil tot 1.900 werknemers laten afvloeien en tegelijk 1.250 nieuwe personeelsleden aanwerven. Dat heeft ontslagnemend minister van Werk Kris Peeters (CD&V) gezegd na een onderhoud met Proximus-CEO Dominique Leroy. Het aandeel van het telecombedrijf werd vanochtend geschorst na geruchten over 2.000 ontslagen. Dat gerucht wordt nu dus grotendeels bevestigd. 

De socialistische vakbond ACOD liet gisteravond, na de raad van bestuur van Proximus weten dat er mogelijk 2.000 banen zouden sneuvelen bij het telecombedrijf. Prompt riep ontslagnemend premier Charles Michel (MR) Proximus-CEO Dominique Leroy op het matje. 

Na dat gesprek tussen Leroy, Michel, Peeters, ontslagnemend minister van Telecom Philippe De Backer (Open VLD) en Proximus-voorzitter Stefaan De Clerck wordt het nu bevestigd: Proximus heeft een herstructureringsplan waarbij tot 1.900 van de 12.000 voltijdse werknemers moeten afvloeien. Tegelijk zijn er plannen om 1.250 nieuwe werknemers, met andere profielen aan te nemen voor de verdere digitalisering van het telecombedrijf. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal 7" waarin verslaggever Yves Borms uitlegt  wat er op til is bij Proximus

Videospeler inladen...

Geschorst

In een officiële reactie van gisteren wilde Proximus alleen kwijt dat tijdens de raad van bestuur was besproken hoe de kosten verder kunnen worden geoptimaliseerd “om de efficiëntie te verbeteren in een steeds moeilijker marktomgeving”.

In afwachting van een persbericht van Proximus werd de handel in het aandeel Proximus vanochtend niet opgestart. Dat liet beurswaakhond FSMA vanochtend voor beursopening weten.  Het aandeel is met andere woorden geschorst, tot het telecombedrijf officieel meer duidelijkheid verschaft over de herstructureringsplannen. 

Waarschijnlijk zal de handel in het aandeel de hele dag opgeschort blijven. Bij het bedrijf valt namelijk te horen dat er "wellicht morgenvroeg" gecommuniceerd zal worden, voor beursopening, dat is dus los van de info die minister Peeters heeft gelost. 

Bijna 42 procent van de Proximus-aandelen worden verhandeld op Euronext Brussel, 53,5 procent van de aandelen zijn in handen van de Belgische Staat en de resterende 4,5 procent van de aandelen is in handen van Proximus zelf.

Not amused

Ontslagnemend premier Charles Michel was gisteravond not amused omdat hij pas gisteren lucht kreeg van herstructureringsplannen. De eerste minister wil naar verluidt "niet voor voldongen feiten geplaatst worden, qua vorm noch qua inhoud". Daarom riep hij Proximus-CEO Dominique Leroy vanochtend op het matje om meer uitleg te geven bij de herstructureringsplannen. 

Dat de regering het voornemen om te herstructureren via de media heeft moeten vernemen, noemt minister Peeters “toch wel zeer ongebruikelijk”. “Maar langs de andere kant is Proximus een beursgenoteerde onderneming met een raad van bestuur die in alle onafhankelijkheid werkt.”

Nu de plannen van Proximus aan de regering zijn voorgelegd, zegt minister van Telecom De Backer dat er sociaal overleg nodig zal zijn, om te bekijken hoe alles op de beste manier zal gebeuren, zowel voor de werknemers als voor het bedrijf. 

Jobs, jobs, jobs

In de lange aanloop naar de verkiezingen in mei betekent een groot banenverlies bij Proximus slecht nieuws voor ontslagnemend premier Michel die de afgelopen legislatuur “jobs, jobs, jobs” als leidmotief gebruikte. 

Twee jaar geleden stelde de eerste minister nog een groot investeringspact voor: een plan om 30 miljard euro te investeren, om de economie aan te zwengelen. In het comité om dat pact concreet uit te werken zit ook ene Dominique Leroy.

Vierde speler

Ook Alexander De Croo (Open VLD), tot voor kort minister van Telecom, zal het banenverlies geen goed doen. In die functie plaveide de liberaal de weg voor een vierde operator op de Belgische telecommarkt.

Proximus-CEO Leroy reageerde daar negatief op en dreigde ermee dat de investering van 3 miljard in een glasvezelnetwerk op de helling zou komen te staan als Proximus op extra kosten zou worden gejaagd.

Waarom herstructureren?

Waarom ontvouwt Leroy nu herstructureringsplannen? Gaat het zo slecht bij Proximus? "Helemaal niet", zegt Steven Rombaut, economiejournalist bij VRT NWS. "Na de laatste kwartaalcijfers heeft het bedrijf zelfs de winstverwachtingen wat verhoogd, omdat het een sterke eerste jaarhelft achter de rug had."

Zo doet Proximus het qua klantenbinding veel beter dan concurrent Telenet.  "Proximus wint nog tv-klanten, terwijl Telenet er verliest", legt Rombaut uit. "Operationeel doet Proximus het eigenlijk heel goed, maar de jaren van sterke groei zijn in de hele telecomsector achter de rug."

Operationeel doet Proximus het heel goed, maar de jaren van sterke groei zijn in de hele telecomsector achter de rug.
Economie-expert Steven Rombaut

Waardoor maken telco's de laatste jaren minder winst? Dat komt onder andere doordat ze geen roamingkosten meer mogen aanrekenen binnen Europa, maar ook door zware investeringen, bijvoorbeeld in het snelle, mobiele 5G-netwerk en in het glasvezelnetwerk, voor snelle vaste lijnen.

"Dat heeft zich vertaald in een meer stabiele omzet en minder winst", stelt Steven Rombaut vast. Daarom heeft Proximus ook minder dividend uitgekeerd sinds Dominique Leroy er aan het roer staat. "Het is allemaal wat minder mooi geworden dan de afgelopen jaren",  besluit Rombaut. 

AUDIO: Luister naar de uitleg die onze economie-expert Steven Rombaut gaf in "De ochtend" op Radio 1

Meest gelezen