Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse shutdown sleept aan: Trump zegt "bye bye" en verlaat overleg met slaande deuren

De onderhandelingen over de heropstart van de Amerikaanse overheid zitten muurvast. President Donald Trump wil dat de financiering van een muur op de grens met Mexico opgenomen wordt in de begroting. De Democraten willen dat de zogenoemde shutdown eerst wordt stopgezet. De president zou daarop met zijn vuist op tafel hebben geslagen en met slaande deuren vertrokken zijn.

Al 18 dagen lang is de Amerikaanse overheid "gesloten". Dat wil zeggen dat de geldkraan van de federale overheid voorlopig dicht is tot er een akkoord is over de begroting. Zo'n 800.000 ambtenaren worden daardoor momenteel niet betaald. Topoverleg tussen Democratische leiders Chuck Schumer en Nancy Pelosi enerzijds en president Donald Trump en vicepresident Mike Pence anderzijds is afgesprongen.

"De president is rechtgestaan en vertrokken", zegt Schumer. Trump zelf noemt het overleg met Schumer en Pelosi op Twitter "tijdverlies". "Ik heb bye bye gezegd", voegt hij eraan toe. Volgens Schumer en Pelosie sloeg de president op tafel en had hij een woede-uitbarsting, maar dat ontkent Pence dan weer. Volgens de vicepresident verhief Trump zelfs zijn stem niet.

Afgelopen nacht nog heeft de Amerikaanse president tijdens een live-toespraak op televisie gepleit voor de muur die hij wil aan de grens met Mexico. Die muur moet de humanitaire crisis die er volgens hem gaande is oplossen. In zijn toespraak haalde hij naast enkele feiten ook heel wat onwaarden aan. De factcheck daarover kunt u hiernaast (op desktop) of hierboven (mobiel) lezen.

Trump heeft al enkele keren gesuggereerd dat hij overweegt de noodtoestand uit te roepen om de financiering van zijn grensmuur geregeld te krijgen. Met die noodtoestand heeft Trump de toestemming van het parlement niet nodig om de naar schatting 5,7 miljard dollar te krijgen die hij zegt nodig te hebben voor de eerste fase van de bouw van zijn muur.

Het is niet de eerste keer in zijn presidentschap dat Trump met een shutdown wordt geconfronteerd. Deze keer komt het record van langste shutdown in de Amerikaanse geschiedenis alvast in de buurt. Dat staat vooralsnog op naam van president Bill Clinton. Op de jaarwisseling tussen 1995 en 1996 was de overheid toen 21 dagen op slot.

Meest gelezen