AP2017

Extreemrechtse partij Vox geeft gedoogsteun aan centrumrechtse regering in Andalusië

In de Zuid-Spaanse regio Andalusië hebben de conservatieve partij PP en de centrumrechtse partij Ciudadanos een akkoord bereikt om een regering te vormen met gedoogsteun van de extreemrechtse partij Vox. Het akkoord betekent het einde van 36 jaar socialistisch bestuur in Andalusië.

Vox slaagde er begin december in om verkozen te worden in het regionale parlement van Andalusië. De extreemrechtse partij haalde meteen ook 12 zetels. Het is de eerste keer sinds de herinvoering van de democratie in 1978, na de dood van dictator Francisco Franco in 1975, dat een extreemrechtse partij weer in een regionaal parlement zit in Spanje.

Vox profileerde zich vooral met antimigratiestandpunten, maar wil ook de budgettaire autonomie van de regio's terugdraaien, is voor een verenigd Spanje en wil de separatistische Catalaanse partijen laten verbieden. Maar de meeste aandacht in eigen land haalde de partij met het voorstel om de wet tegen machistisch geweld af te schaffen. Volgens Vox bevoordeelt die wet "valse klachten van vrouwen zonder scrupules". Het voorstel werd zwaar op de korrel genomen door de Spaanse vrouwenbeweging.

Andalusië is de dichtst bevolkte regio in Spanje, maar tegelijk een erg arme regio en een van de streken met de hoogste werkloosheid in Europa. De socialistische partij PSOE was er sinds 1982 aan de macht, maar slaagde er niet in om de werkloosheid te doen dalen. Dat, een schandaal waarin twee ex-presidenten betrokken zijn en de soepelere houding van de Spaanse PSOE-minderheidsregering tegenover migratie, hebben ervoor gezorgd dat de partij bij de regionale verkiezingen in december van 47 naar 33 zetels is gezakt. Omdat ook de radicaal-linkse bondgenoten van de PSOE verlies leden, raakten de linkse partijen niet meer aan een meerderheid.

Ook een centrumrechtse regering, met de conservatieve PP en het centrumrechtse Ciudadanos had 8 zetels te kort voor een meerderheid. De twee partijen keken daarom in de richting van de extreemrechtse partij Vox. Na moeilijke onderhandelingen (het voorstel om de wet op machistisch geweld af te schaffen, haalde het akkoord niet) bereikten de drie partijen uiteindelijk een akkoord over gedoogsteun van Vox voor een regering van PP en Ciudadanos. Juan Manuel Moreno, de regionale leider van de PP, wordt zo goed als zeker de nieuwe president in Andalusië. Het regionale parlement heeft daarover het laatste woord.

Meest gelezen