Videospeler inladen...

Trump richt zich op tv tot de natie om miljarden voor muur te bekomen:  "Er zullen duizenden levens verloren gaan"

In een live tv-toespraak aan de natie heeft Amerikaans president Donald Trump de situatie aan de Mexicaanse grens "een humanitaire crisis" genoemd. Hij pleitte nogmaals voor een muur op de grens met Mexico en wil nu meteen een startbedrag van 5,7 miljard dollar voor een eerste fase daarvan. Volgens Trump moet de muur een groeiende humanitaire en veiligheidscrisis aan de grens stoppen. Tegelijk moet die muur de Verenigde Staten ook beschermen tegen misdadigers en illegale drugs.

President Trump zei in zijn toespraak dat de tragische realiteit aan de zuidelijke grens een ongecontroleerde stroom van mensensmokkel, illegale drugs en illegale immigratie is geworden. "Dit is de cyclus van menselijk lijden die mijn regering wil beëindigen", aldus Trump.

Trump beweerde dat er criminelen zijn opgepakt aan de grens die wel duizenden gewelddadige misdaden hebben begaan. "Er zullen nog duizenden levens verloren gaan als we nu niet optreden". Voor hem is de muur dé oplossing voor een groeiende humanitaire en veiligheidscrisis.

Het zal gaan om een stalen hek en niet om een betonnen muur

Trump voegde eraan toe dat hij de leiders van het Congres vandaag heeft uitgenodigd voor nieuwe onderhandelingen over de kwestie, die tot een gedeeltelijke sluiting van de overheid leidde. Trump heeft de Democaten ervan beschuldigd dat ze hun ogen sluiten voor de crisis aan de grens en dat ze daarom geen geld willen voorzien voor de muur. 

Door die onenigheid weigert Trump de begrotingsvoorstellen van het Congres goed te keuren. Daardoor ligt een kwart van de Amerikaanse overheidsdiensten nu al 18 dagen zo goed als plat, omdat er geen geld meer is. Trump eist 5,7 miljard dollar voor een "stalen hek" aan de grens. "Op vraag van de Democraten zal het om een stalen hek gaan en niet om een betonnen muur", reageerde de president.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Nancy Pelosi spreekt van "desinformatie"

Meteen na de toespraak van Trump gaf de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, een verklaring. Zij beschuldigde de president ervan de Amerikanen te gijzelen met die zogenoemde shutdown enkel en alleen met de bedoeling het nodige geld te krijgen voor de bouw van de muur. Ze haalde aan dat de speech van Trump vol "desinformatie" zat.

De Democraten willen ook een goede grensbescherming, maar de muur zal volgens hen de problemen niet oplossen.

Meest gelezen