Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Björn Soenens zag een "makke" Trump: "Vrees bestaat dat Republikeinen hem niet sterk genoeg vonden"

De Amerikaanse president Trump heeft in een tv-toespraak vanuit het Witte Huis nog eens herhaald dat hij bijna zes miljard dollar wil voor de bouw van een muur langs de grens met Mexico. Volgens Trump is die muur dé oplossing voor een groeiende humanitaire crisis en veiligheidscrisis aan de grens met Mexico. Onze correspondent Björn Soenens volgde de tv-speech en zag een "makke" president die niet kon overtuigen. "De patstelling blijft en intussen wordt de shutdown langzaam voelbaar."

Trump had de tv-toespraak gisteren aangekondigd en volgens Soenens waren de verwachtingen dan ook hooggespannen in de VS. Voormalig president Barack Obama richtte zich in 2011 ook in een speciale tv-toespraak tot de natie en dat was toen om de dood van Osama bin Laden bekend te maken. "Er werd zelfs even gedacht dat Trump de noodtoestand zou aankondigen om het Congres te omzeilen, maar niets daarvan", legt Soenens uit. Hij keek de tv-toespraak van Trump uit en zag vooral een "makke, futloze" president.

De crisis blijft muurvast zitten

"Trumps gewone argumentatie met daarna een antwoord van de Democraten. Weinig nieuws dus. De patstelling blijft bestaan. De crisis blijft muurvast zitten, we zijn intussen dag 19 van de shutdown", aldus Soenens.

"Je voelde tijdens zijn toespraak aan de president dat hij een beetje hulpeloos was. Er is ook een bericht uitgelekt via de New York Times van een aantal nieuwsankers dat eerder op de dag een lunch had gehad met Trump. Hij had tegen hen gezegd dat hij eigenlijk geen zin had in een speech en zelfs geen zin heeft om naar de grens te trekken. Wat hij slechts een photo opportunity had genoemd." Toch zette Trump door met zijn speech op aanraden van zijn adviseurs. "Zijn speech was niet echt overtuigend voor mensen die er anders over dachten, maar ook omgekeerd: ook de Democraten konden niet overtuigen."

De crisis van de shutdown

Intussen duurt de shutdown in de VS al 19 dagen door de onenigheid over de begroting. En dat wordt langzaam voelbaar. "Zo'n 800.000 ambtenaren zitten zonder salaris en kunnen hun hypotheek niet afbetalen, op luchthavens zijn er langere wachtrijen door personeel dat thuisblijft, enz. Het heeft wel degelijk gevolgen als een overheid de deur op slot doet", stelt Soenens. "Zo is het ook de periode van de terugbetaling van de belastingen, waar heel wat mensen naar uitkijken. Als de mensen van de belastingdienst moeten thuisblijven met onbetaald verlof, dan wordt al dat werk niet gedaan."

Veel mensen wachten op de terugbetaling van hun belastingen

Hoelang kan de shutdown nog duren? "Dat is de grote vraag", zegt onze Amerikakenner. "Trump heeft even geleden zelf aangekondigd dat de shutdown nog maanden/jaren kan duren. Dat is je reinste onzin, natuurlijk. Dan pleegt een land zelfmoord. Maar de hakken zijn in het zand gezet, zowel bij de president die zegt "ik moet die 5,7 miljard hebben". En de Democraten, die nu de meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigen, zeggen dan weer: "Er komt geen muur, wél 1,7 miljard voor grensbeveiliging." Beide partijen komen over enkele uren trouwens bijeen in het Congres. De president zal ook een lunch hebben met enkele parlementsleden van zijn partij."

De vrees bestaat nu dat de Republikeinen hun eigen president niet sterk genoeg vonden in zijn speech en dat ze misschien wel wetsvoorstellen van de Democraten zullen goedkeuren om die overheid open te maken. "Bij deze crisis zijn weinig winnaars", ziet Soenens.

Trump trekt naar McAllen (waar geen muur is)

Later deze week trekt Trump nog naar McAllen in Zuid-Texas naar de grens met Mexico. "Dat is de plek waar veel kinderen van hun ouders werden gescheiden in een groot detentiecentrum dat de wereld in rep en roer zette. Vorig jaar lekten klankopnames uit waarop smekende kinderen te horen waren", duidt Soenens.

McAllen wordt geconfronteerd met illegale immigratie. "Daar is géén muur. In grote stukken van Texas is het onmogelijk om die te bouwen omdat daar de Rio Grande, een woest onherbergzaam gebied, loopt. Het is daar fysiek en ecologisch gezien onmogelijk om een muur te bouwen. Maar er zijn grensagenten die alle toegangswegen bewaken en mensen oppakken."

Beluister hier het interview met Björn Soenens:

 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal 1" :

Videospeler inladen...

Meest gelezen