AFP

Brand Poolse escape room: "Slachtoffers konden onmogelijk ontsnappen"

De slachtoffers van de brand in een zogeheten escape room in Polen hadden geen schijn van kans om de ramp te overleven, zo zegt het Openbaar Ministerie in Polen dat de zaak onderzoekt. "De deurklink aan de binnenkant van de deur was eraf geschroefd en was weggeborgen", zegt de woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Koszalin, Ryszard Gasiorowski. De vijf tienermeisjes die in de brand omkwamen worden morgen samen begraven.

De deurklink vinden was een onderdeel van het escape game, waarbij de deelnemers onder tijdsdruk een probleem moeten oplossen, in dit geval uit een ruimte ontsnappen waarin ze zijn opgesloten.  

Volgens het Openbaar Ministerie is de oorzaak van de brand waarschijnlijk een lekkende gastank in het verwarmingssysteem in de escaperoom. Bovendien was er geen nooduitgang.  "Er was geen andere weg naar buiten dan de gesloten deur", zei Gasiorowski. De vensters waren met gipsplaten afgesloten. De brandweer geeft ook aan dat er zich brandbare materialen bevonden naast de verwarmingsinstallaties. Bovendien was de bedrading amateuristisch en er stonden kaarsen in de kamer. 

Er was geen andere weg naar buiten dan de gesloten deur

Openbaar Ministerie

Voor vijf meisjes van 15 jaar bleek de escape room een dodelijk val waaruit ze niet meer weggeraakten. De meisjes zaten in dezelfde klas.  Ze speelden het spel ter gelegenheid van een verjaardag van één van hen. Ook van buitenaf kon er door de vlammen niemand bij de meisjes geraken.   

De 28-jarige eigenaar van de escape room is onder arrest geplaatst. Hij wordt beschuldigd van inbreuken op de veiligheid en doodslag door nalatigheid. Hij riskeert acht jaar cel.  Sowieso moet de man drie maanden in de gevangenis blijven, terwijl het proces loopt.

Soms is toeval pervers: zo zou de horrorfilm "Escape Room", geregisseerd door Adam Robitel, overmorgen in Polen in première gaan.  De distributeur van de film, United International Pctures, heeft die première uiteraard afgelast.

Poolse deskundigen inzake brandpreventie controleren  26 gelijkaardige 'escape rooms'.  Het is de bedoeling de actie op termijn nog grootser aan te pakken: in totaal zullen meer dan 1000 locaties over  heel Polen een preventief bezoek van de brandweer krijgen.

Meest gelezen