Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Brits parlement worstelt regering-May in de hoek over brexit

In de aanloop naar een cruciale stemming over het brexitakkoord van premier Theresa May volgende dinsdag, neemt het Britse parlement steeds meer de touwtjes in handen. Zo wil het vermijden dat de regering het land uit de EU laat crashen.

Sinds vanmiddag debatteert het parlement in Westminster opnieuw over het brexitakkoord van premier May. Een stemming daarover werd begin december uitgesteld nadat duidelijk werd dat er geen meerderheid voor was. Een nieuwe stemming staat op de agenda voor volgende week dinsdag, maar de kans is groot dat het akkoord, dat de uitstap moet regelen, ook nu verworpen wordt. 

Om een "no-deal" scenario te vermijden, waarin het Verenigd Koninkrijk zonder akkoord of overgangsperiode op 29 maart uit de EU "crasht", probeert het parlement de vleugels van de regering te knippen. Gisteren stemde het parlement voor een amendement dat de bevoegdheden van de regering om belastingen te innen inperkt in het geval van een "no-deal"brexit.

Plan B?

Vanmiddag diende Dominic Grieve, een parlementslid uit de Tory-partij van May, een amendent in dat de regering verplicht om binnen de drie werkdagen met een plan B naar het parlement te komen, als het brexitakkoord van May wordt afgeschoten. Het amendement werd goedgekeurd met 308 tegen 297 stemmen. 

Premier May blijft intussen volhouden dat haar brexitakkoord de enige garantie is op een ordelijke uitstap uit de EU. Maar steeds meer parlementsleden denken, over de partijgrenzen heen, aan andere scenario's, zoals een nieuw referendum, nieuwe verkiezingen of een ander akkoord. Een motie die eind 2018 werd goedgekeurd, geeft het parlement meer inspraak over die alternatieve scenario's. 

Premier May vanmiddag in het parlement

Meest gelezen