Videospeler inladen...

CD&V: "Ambitie van Weyts voor elektrische bussen ligt niet hoog genoeg"

Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) heeft in het Vlaams Parlement kritiek gekregen op zijn aankoopbeleid van bussen voor De Lijn. Vlaams Parlementslid Karin Brouwers van coalitiepartner CD&V is ontevreden omdat er dit jaar 200 hybride bussen worden aangekocht, en geen enkele elektrische bus.     

In zijn antwoord op de vraag van Brouwers zei Weyts dat hij wel degelijk aandacht heeft voor een schonere vloot voor De Lijn. Daarom dat hij naar eigen zeggen heeft geopteerd voor hybride bussen. Die elektrische bussen zijn voor later, als de kostprijs lager ligt en de technologie beter op punt staat. Weyts wijst er ook op dat Vlaanderen de Grootste hybride busvloot van Europa zal hebben. "Ik denk dat we met enige fierheid kunnen vaststellen dat wij effectief die shift hebben kunnen bewerkstelligen."

Brouwers was niet onder de indruk. Ze vindt dat Weyts te weinig ambitie toont om dit jaar al meer elektrische bussen aan te schaffen en beter op zoek gaat naar financieringsmethodes daarvoor. "Spijtig dat u niet een jaar eerder extra inspanningen in die richting doet", aldus Karin Brouwers. "Dit is jammer. Dit is gewoon de ambitie die net niet hoog genoeg ligt. Ik denk dat we hier toch mogen stellen, zelfs als lid van de meerderheid."

Het is duidelijk dat de verhoudingen tussen de Vlaamse meerderheidspartijen beïnvloed worden door de spanningen op federaal vlak, waar de N-VA uit de regering-Michel is gestapt na de onenigheid rond het VN-migratiepact. 

Meest gelezen