Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Congo: nagelbijtend wachten op uitslag van presidentsverkiezingen

Het blijft wachten op de resultaten van de verkiezingen in Congo. De Onafhankelijke Kiescommissie heeft de nationale en internationale pers woensdagmiddag bijeen geroepen in zijn zwaar bewaakte gebouw. De uitslagen waren voor woensdagavond 23 uur onze tijd aangekondigd, maar zijn nog altijd niet bekend.

Sinds dinsdagavond zit de Onafhankelijke Kiescommissie (CENI) in plenaire vergadering bij elkaar om de verzamelde resultaten van de presidentsverkiezingen te bespreken. Het gebouw van de CENI is sindsdien afgesloten van de buitenwereld. Ook de oproerpolitie is massaal aanwezig, zo melden correspondenten. 

Onregelmatigheden gemeld

Samen met de Kiescommissie zijn ook twee middenveldorganisaties aan het vergaderen die de verkiezingen hebben waargenomen: de katholieke Bisschoppenconferentie en het burgerplatform Symocel. Die hebben vele tienduizenden waarnemers op het terrein gehad, zowel op de dag van de stembusgang, op 30 december, als bij de telling. 

Symocel heeft 52 onregelmatigheden opgetekend in 101 van alle 179 telbureaus in Congo die het heeft bezocht. Het gaat dan om mensen die met de resultaten knoeiden of om plaatsen waar de resultaten met de omstreden stemcomputers zijn doorgegeven en niet met de hand zijn geteld zoals er was afgesproken. In maar liefst 92 procent van de telbureaus zijn er nog volgens Symocel geen resultaten uitgehangen. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Speculatie en geruchten

Het is moeilijk om een zicht te krijgen op de juiste resultaten. Regime-kandidaat Emmanuel Shadary en oppositiekandidaat Felix Tshisekedi waren er vroeg bij om de overwinning op te eisen. Martin Fayulu, wiens naam circuleert als de échte winnaar, wil het achterste van zijn tong niet laten zien. Hij wacht de resultaten af maar wil geen compromis of een vervalsing van 'de wil van het volk'.

De geruchten dat Tshisekedi achter de schermen al is gaan onderhandelen met president Kabila, worden door de woordvoerder van Tshisekedi ontkend. Zijn coalitie heeft wel al een steekproef gepubliceerd waaruit hij als winnaar naar voren komt. Maar in de commentaren is te lezen dat het alleen de resultaten zijn in Kasaï, waar Tshisekedi sterk staat. 

In elk geval worden het spannende uren in Kinshasa, Congo en ver daarbuiten. 

Meest gelezen