Videospeler inladen...

Geens over diefstal rapporten van slachtoffers aanslagen: "Elke beveiliging stopt waar men de regels niet volgt"

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft gereageerd op de diefstal van de autopsierapporten van de slachtoffers van de aanslagen in Brussel en Maalbeek. Vorige donderdag is een harde schijf gestolen bij een wetsdokter die kantoor houdt in het Brusselse parketgebouw. Geens wil de wetsdokter in kwestie niet viseren, maar laat wel vallen dat "op veel plaatsen de kantoren van verantwoordelijke mensen niet gesloten zijn".

In "De afspraak" benadrukt Geens dat de diefstal plaats heeft gevonden in een van de best beveiligde Justitiegebouwen uit het land. "Ik wil niet dat men zegt dat het typisch is voor Justitie, dat is in dit geval niet zo", zegt hij. "Doorgaans gaat het parket heel goed om met slachtoffers." Philippe Vansteenkiste van slachtoffervereniging V-Europe bevestigt dat: "Normaal hebben we goed contact met het parket", zegt hij.

Geens zegt dat hem gezegd is dat de slachtoffers via e-mail zouden worden verwittigd over de diefstal om te voorkomen dat ze alles via de media moeten vernemen, maar Vansteenkiste heeft naar eigen zeggen nog niets ontvangen. Hij weet dus ook nog niet wat er precies is gestolen. Vansteenkiste verloor zijn zus bij de aanslagen van 22/3, maar weet niet of ook haar dossier gestolen is. "Wat is er foutgelopen", vraagt Vansteenkiste zich af. "Het is belangrijk dat we de communicatie van het parket bekijken. Zeker als het proces van 22/3 van start gaat."

In mijn kantoor op de universiteit wordt voortdurend gestolen als wij onze deuren niet sluiten

Minister van Justitie, Koen Geens, CD&V

De minister vindt het een terechte vraag van Vansteenkiste. "Het Portalisgebouw waar de diefstal is gebeurd, is een modern gebouw en bovendien een van de best beveiligde justitiegebouwen van ons land", zegt hij. "Elke beveiliging stopt daar waar men de regels niet volgt." Geens wil de wetsdokter in kwestie niet viseren, maar laat vallen dat "op veel plaatsen kantoren van verantwoordelijke mensen niet gesloten zijn". "In mijn kantoor op de universiteit wordt voortdurend gestolen als wij onze deuren niet sluiten", voegt hij eraan toe.

Zullen beelden uitlekken?

Bij de gestolen autopsierapporten zitten mogelijk foto's en videobeelden van de slachtoffers. De gestolen harde schijf is nog niet teruggevonden. De nabestaanden vrezen vooral dat de beelden publiek zouden worden. "We hopen dat er alles aan gedaan wordt om te voorkomen dat die beelden naar buiten gaan", zegt Vansteenkiste die ook zegt dat hij hoopt dat de diefstal geen invloed heeft op het proces over de aanslagen.

Daarover is Geens formeel: de diefstal zal het proces niet bemoeilijken. Bovendien is het mogelijk dat het nog dit jaar van start gaat. Het gaat om een ongezien groot proces voor ons land, dus moet een andere locatie gezocht worden dan het Brusselse Justitiepaleis. Die locatie zou gevonden zijn, maar daarover kan Geens om veiligheidsredenen weinig kwijt. "We zullen infrastructureel en persmatig het nodige doen om het goed te doen", zegt hij.

Bekijk hieronder het volledige gesprek in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen