Videospeler inladen...

Dries Van Langenhove ontkent in "Terzake" meermaals dat hij in verdenking is gesteld, parket spreekt dat tegen 

Dries Van Langenhove, de oprichter van het uiterst rechtse Schild & Vrienden, is wel degelijk in verdenking gesteld naar aanleiding van de Pano-reportage over de beweging. Dat bevestigt het parket. In de studio van "Terzake" ontkende hij dat verschillende keren. 

Van Langenhove herhaalde dat hij niets te maken heeft met de racistische memes in geheime chatgroepen van Schild & Vrienden. Hij ontkende ook bij hoog en bij laag dat hij in verdenking is gesteld na de Pano-uitzending. Parketwoordvoerder An Schoonjans vertelde VRT NWS eerder vandaag net het tegenovergestelde.

Beluister hier de verklaring van An Schoonjans:

Zelf zei Van Langenhove daarover: "Mevrouw Cools, als ik in verdenking gesteld zou zijn dan zou ik dat toch moeten weten. Mijn advocaat heeft vandaag nog naar het parket gebeld en die zeggen dat dat niet waar is." Presentator Kathleen Cools legde hem daarna uit dat hij daarvan niet op de hoogte gebracht moet worden, als het om een impliciete inverdenkingstelling gaat.

Daarop zei hij: "Mijn advocaat heeft naar het parket gebeld en die zeggen iets totaal anders. Het Laatste Nieuws schrijft ook iets totaal anders. Dan ben ik geneigd om ervan uit te gaan dat jullie opnieuw aan het liegen zijn." De website van de krant Het Laatste Nieuws publiceerde ondertussen een artikel waarin uitgelegd wordt dat die bewering van Van Langenhove niet klopt.

Inmiddels heeft het parket van Oost-Vlaanderen bekendgemaakt dat de onderzoeksrechter een verzoek tot inzage van het strafdossier heeft afgewezen, ingediend door de verdediging van Dries Van Langenhove. "Door het parket werd in de vordering tot gerechtelijk onderzoek nominatief lastens Dries V.L. een onderzoek gevorderd, zodat op dat moment lastens hem een strafvordering werd ingesteld", zegt persmagistraat An Schoonjans. Daaruit vloeit een impliciete inverdenkingstelling voort. "Een impliciete inverdenkingstelling wordt gelijkgesteld met een formele inverdenkingstelling door de onderzoeksrechter (art. 61bis, al. 1 van het Wetboek van strafvordering). Dit heeft voor de verdachte het voordeel dat hij een reeks rechten verwerft, die hij als gewone verdachte niet kan laten gelden (zoals bijvoorbeeld een verzoek tot inzage in het strafdossier of vordering tot bijkomend onderzoek, ...)."  

"Dries V.L. heeft reeds gebruikt gemaakt van deze bijkomende rechten die hem toekomen, door onder meer een formeel verzoek tot inzage in het strafdossier in te dienen bij de onderzoeksrechter, hetgeen door laatstgenoemde werd afgewezen", aldus Schoonjans.

Bekijk hier het fragment uit "Terzake":

Videospeler inladen...

Daarnaast ontkende hij ook staalhard dat hij op de website van 't Pallieterke zou hebben geschreven dat het geld bij Schild & Vrienden op was. Als we de tekst van de bewuste column erbij nemen, staat er letterlijk:  "Het idealisme van Schild & Vrienden en van mezelf botst meer dan eens op een gebrek aan middelen." Hij besluit zijn column met "Wij hopen dat ook u uw steentje bijdraagt opdat wij ons werk kunnen doen" en hij voegt er meteen het rekeningnummer van Schild & Vrienden aan toe.

Wanneer daar door "Terzake"-presentator Kathleen Cools naar verwezen werd, zei Van Langenhove: "Wat u nu zegt is manifest onjuist. Ik raad uw kijkers aan om daar te gaan lezen wat er staat. Ik heb daar niet gezegd: 'Ik heb geld nodig.' Dat heb ik daar nooit gezegd."

Bekijk hier het fragment uit "Terzake":

Videospeler inladen...

Mediakanaal

Verder benadrukte Van Langenhove dat hij als lijsttrekker niet aan partijpolitiek zal doen omdat hij als onafhankelijke op de Vlaams-Brabantse lijst van Vlaams Belang zal staan. "Ik ben vandaag niet in de partijpolitiek gestapt. Ik zal een partijonafhankelijk activist blijven. Wat ik zeg en doe tijdens acties op straat en op sociale media zal ik in het federaal parlement kunnen doen als ik het het vertrouwen krijg van de Vlaams-Brabander."

"Ik heb geen partijkaart, ik doe niet mee aan de partijpolitiek, en al zeker niet aan die particratie die de democratie van België in een soort wurggreep houdt", aldus Van Langenhove, die verder betwist dat het hem te doen is om de verdiensten van parlementslid. "Ik zal zeker geen graaier zijn", zei hij. Zijn geldelijke middelen zal hij naar eigen zeggen ten dienste stellen van wat hij doet in een nieuw mediakanaal, zijn uiterst rechtse beweging Schild & Vrienden en de Vlaamse Beweging in het algemeen.

Daarnaast ben ik bezig aan een nieuw mediakanaal, een nieuwskanaal om jullie fake news en leugens te gaan counteren in de toekomst

Dries Van Langenhove (VB-lijsttrekker Vlaams-Brabant)

"Het is geen opportunisme. Ik doe exact wat mijn volgers en sympathisanten al maanden van mij hebben gevraagd: wat ik verkondig op straat en in sociale media ook in het parlement gaan verkondigen."

In verband met het mediakanaal waaraan hij zou werken haalde hij ook bijzonder fel uit naar de VRT. "Daarnaast ben ik bezig aan een nieuw mediakanaal, een nieuwskanaal om jullie fake news en leugens te gaan counteren in de toekomst." Hij had het onder meer over een verwijzing naar een fake account van Schild & Vrienden op Twitter die op VRTNWS.be werd geciteerd, een fout die vrij snel uit het bewuste artikel op deze site is verwijderd.

Bekijk hier het volledige interview met Dries Van Langenhove in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen