Dries Van Langenhove van uiterst rechts Schild & Vrienden wordt lijsttrekker voor Vlaams Belang

Dries Van Langenhove, de oprichter en het gezicht van de uiterst rechtse beweging Schild & Vrienden, zet de stap naar de partijpolitiek. Hij komt bij de komende verkiezingen op als onafhankelijke lijsttrekker voor de federale Kamer voor Vlaams Belang in Vlaams-Brabant.

"Veel mensen vroegen mij om nog een stap verder te zetten. Naast acties op straat en op sociale media wil ik mijn acties en strijd nu ook voeren in het parlement", kondigt de 25-jarige Dries Van Langenhove uit Opwijk aan. "Ik ga voor een Vlaams Vlaanderen, een sociaal Vlaanderen, een Vlaanderen waarin Vlamingen opnieuw baas zijn over hun eigen centen."

Van Langenhove, die benadrukt als "onafhankelijke activist" op te komen, moet voor Vlaams Belang in Vlaams-Brabant het gat opvullen dat viel na het overlijden van kopstuk Joris Van Hauthem. Die verloor in 2015 de strijd tegen kanker. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken noemt Van Langenhove alvast "een communicatietalent".

Als federale lijsttrekker in Vlaams-Brabant komt Van Langenhove onder meer uit tegen N-VA-kopstuk Theo Francken. "Er is een gigantische kloof tussen wat Theo Francken zegt en wat Theo Francken doet", vindt Van Langenhove, die stelt dat er onder Franckens beleid als staatssecretaris net meer migranten ons land zijn binnengekomen en meer asielaanvragen zijn geweest.

Racisme en wapens

Van Langenhove belandde vorig jaar voor het voetlicht na de reportage van VRT-magazine "Pano" over Schild & Vrienden. De rechtenstudent richtte die uiterst rechtse beweging in 2017 op. Naar buiten toe stond die vooral voor een naar eigen zeggen "positieve boodschap", met voornamelijk Vlaams-conservatieve en anti-migratiestandpunten. 

Maar het onderzoek van "Pano", na maandenlange infiltratie in de geheime chatgroepen van Schild & Vrienden, wees uit dat de leden vaak radicale en soms ronduit racistische standpunten deelden, inclusief onderlinge tips over schietlessen, wapenvergunningen en wapens. Van Langenhove is in die zaak ook effectief in verdenking gesteld door het parket van Oost-Vlaanderen, al is nog niet bekend waarvoor en is hij ook nog altijd niet verhoord.

Parlementaire onschendbaarheid

Dat Vlaams Belang Dries Van Langenhove nu als lijsttrekker uitspeelt, is best opmerkelijk. Voorzitter Tom Van Grieken tweette in september nog dat "wansmakelijke posts van individuen niet alleen S&V schaden, maar vooral een legitieme strijd voor het behoud van onze identiteit en tegen massa-immigratie". Hij herhaalde dat standpunt in "De zevende dag": "Zo’n platte racistische memes stemmen niet overeen met het programma en het discours van mijn partij", klonk het toen.

Toch koos Van Grieken er al snel voor om Van Langenhove te verdedigen, onder meer over het feit dat die zijn rechtenstudies aan de UGent niet mocht afwerken na de "Pano"-onthullingen (al paste de universiteit die sanctie naderhand aan, red.). Van Grieken had ook lof voor de speech van Van Langenhove op de 11-juliviering in Antwerpen.

Als het gaat over de feiten die aan het licht kwamen in "Pano", is "Dries voor ons onschuldig tot het tegendeel bewezen is", zegt Van Grieken in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Het is nog niet bewezen dat Dries die posts geplaatst heeft. Het is niet omdat de media een heksenjacht voeren, dat Dries schuldig is."

Van Langenhove zelf doet er in een video op Facebook nog een schepje bovenop. Hij stelt dat als hij verkozen wordt, hij "niet niet meer zal kunnen worden beknot in [zijn] vrije meningsuiting". "Want alles wat ik zeg of doe als parlementslid wordt beschermd door parlementaire onschendbaarheid." Van Grieken noemt die uitspraak "jeugdige overmoed". "Enkel wat je op het parlementaire spreekgestoelte zegt, valt daaronder. Alles wat je daarbuiten doet: veel minder."

"Hekel aan partijpolitiek"

Van Grieken zet Van Langenhove nu op een lijst omdat hij naar eigen zeggen al langer werk probeert te maken om "rechtse en conservatieve krachten in Vlaanderen te bundelen en te verenigen". "De Forza Flandria is nog lang niet dood." Van N-VA-voorzitter Bart De Wever krijgt hij steevast nul op dat rekest.

Beluister hier het gesprek met Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Van Langenhove zei zelf vorige week nog in een toespraak in Ninove dat hij "een hekel heeft aan de partijpolitiek". "De macht ligt niet meer bij het gewone volk, maar wel bij een kleine kliek graaiers die enkel zichzelf in stand willen houden. Er wordt enkel nog gedacht aan de volgende verkiezing en niet meer aan de toekomst van ons volk." Dat hij nu opkomt als onafhankelijke, is volgens Van Langenhove voldoende bewijs dat hij woord houdt. 

In de marge van de aankondiging van vandaag liet Van Langenhove overigens nog weten dat hij werkt aan "een nieuw mediakanaal dat een tegengewicht moet bieden voor de linkse media."  Van Grieken vindt het allemaal prima: "Dat kan onze onze boodschap en gemeenschappelijke strijd alleen maar versterken."

Herbekijk hieronder de "Pano"-reportage over Schild & Vrienden:

Meest gelezen