Sea Watch 3
AFP or licensors

Oplossing voor 49 migranten die vastzaten in Maltese wateren, wrevel binnen Italiaanse regering

Acht Europese lidstaten zijn bereid om de 49 vluchtelingen en migranten onderdak te bieden die gered zijn op de Middellandse Zee maar weken geblokkeerd zaten in Maltese wateren. Dat heeft de premier van Malta, Joseph Muscat, bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Eén van de acht landen is Italië. Maar de Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini verzet zich daartegen en dat leidt tot wrevel met premier Guiseppe Conte.

Het is een "ad-hocoplossing", zegt Muscat, die er ook voor zorgt dat nog eens 200 andere vluchtelingen en migranten vanuit Malta naar andere EU-lidstaten zullen worden overgebracht.

De 49 geredde mensen zaten al weken vast op de ngo-schepen Sea Watch 3 en Professor Albrecht Penck. Geen enkel Europees land wilde de schepen laten aanmeren. Ze mochten wel al enkele dagen schuilen voor slecht weer in de buurt van de Maltese kust. "Ook al bevond de meest nabijgelegen veilige haven voor de vluchtelingen zich niet op Maltees grondgebied", zei Muscat daar nog over. Intussen verslechterden de omstandigheden aan boord, waar zich ook kleine kinderen bevonden, en een nieuwe storm zat eraan te komen.

Acht EU-lidstaten toch bereid

Na lang diplomatiek getouwtrek tonen acht EU-lidstaten zich nu toch bereid de vluchtelingen en migranten op te nemen. Het gaat om Duitsland, Frankrijk, Portugal, Ierland, Roemenië, Luxemburg, Nederland en Italië. Gisteren besliste de regering-Michel dat België geen van de geredde mensen zou opvangen.

Op aandringen van de Maltese autoriteiten werd ook overeengekomen dat 131 eerder door Malta geredde mensen naar de andere EU-landen mogen worden overgebracht. De Europese Commissie zal ook experten naar het eiland sturen om 44 Bengalese migranten, die geen recht op asiel hebben, zo snel mogelijk terug naar Bangladesh te kunnen sturen.

Structurele oplossing nodig

Europees Commissaris Avramopoulos, die verantwoordelijk is voor migratie, zei dat Europa niet kan blijven rekenen op zulke "ongeorganiseerde ad hoc-oplossingen". "Europa beleefde in deze zaak niet zijn beste momenten", zei hij nog. En hij riep de Europese lidstaten nogmaals op om dringend werk te maken van  de hervorming van de Europese asielregels.

Die bepalen nu dat asielzoekers asiel moeten aanvragen in het eerste land waar ze aankomen. In de praktijk komen de grootste lasten daardoor te liggen bij frontlijnstaten als Griekenland, Malta, Spanje en Italië, en die vragen om meer solidariteit van de andere lidstaten, maar dat ligt daar dan weer moeilijk, zeker in landen als Hongarije, Polen en Tsjechië.

Interne strijd Italiaanse regering

Opmerkelijk is trouwens dat ook Italië zich bereid heeft verklaard om een deel van de mensen van de twee reddingsschepen over te nemen. De Italiaanse premier Giuseppe Conte zei gisteren op de Italiaanse televisie dat er een grens is aan hoe streng je kunt zijn. Hij wilde desnoods "een vliegtuig sturen" om enkele gezinnen en kinderen te laten ophalen. Conte gaat met die beslissing lijnrecht in tegen het beleid van zijn vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Salvini. Die weigert nog schepen binnen te laten van hulporganisaties, of de mensen die ze redden op te nemen.

Salvini gaat dan ook meteen in het verzet. Hij haalde vernietigend uit vanuit Polen, waar hij een ontmoeting heeft met de rechtse politicus Jaroslaw Kaczynski. "Als het van mij afhangt, komt er helemaal niemand binnen", zei Salvini. "Dit moedigt alleen maar de mensensmokkelaars aan." Toch is hij naar eigen zeggen niet van plan om de Italiaanse regering hierover te laten vallen. Maar hij eist wel uitleg. "De kwestie is hiermee niet van de baan", aldus nog Salvini.

AFP or licensors
Sea Watch 3
AFP or licensors

Meest gelezen