Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het weekend van de laatste kans? Hier kunt u terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land (en daarbuiten) vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Laatste weekend voor Bruegel in Wenen!

Meestal blijven we in het land, maar deze uitzonderlijke tentoonstelling verdient een plaats in deze lijst, al zult u veel moeite moeten doen om nog binnen te geraken in het Kunsthistorisches Museum in Wenen. Dit weekend sluit daar dé tentoonstelling van 2018: "Bruegel". Nog tot zondag hangt een belangrijk deel uit het oeuvre van de 450 jaar geleden overleden schilder bij elkaar. "Once in two lifetimes", klonk het bij de curatoren, en dat is niet gelogen. Een tentoonstelling waar 30 schilderijen van Bruegel te zien zijn zult u wellicht niet meer meemaken, daarvoor zijn de werken te fragiel. 

Wij kijken alvast uit naar de terugkeer van de Bruegels uit Brussel en Antwerpen. Vooral het gerestaureerde schilderij "Dulle griet" zal dit voorjaar met veel bombarie weer thuiskomen in het Antwerpse museum Mayer van den Bergh. 2019 wordt het Bruegeljaar, dus ook in ons land worden er enkele (kleinere) tentoonstellingen georganiseerd. Nog even geduld.

Laatste weekend voor Rubens in Rotterdam!

Op amper een uurtje rijden van de Belgische grens kunt u dit weekend voor het laatst naar een andere "Vlaamse meester". Het museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam toont de oliefverfschetsen van Rubens in de expo "De pure Rubens". Niet alleen de tentoonstelling is erg de moeite, ook de vaste collectie speelt in de "Premier Cultuurleage". (Monet! Manet! Van Gogh! Rembrandt! Bosch! Mondriaan! Bruegel! Warhol! Rothko!)

Dit weekend is het meteen uw laatste kans om al die meesterwerken op de huidige plaats te bekijken, want het museum sluit voor minstens zeven jaar. De stad Rotterdam ging akkoord met ingrijpende verbouwingen die meer dan 220 miljoen euro zullen kosten. 

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Laatste weekend voor Van Loon en "De mooisten van het land"!

Het is ook het weekend van de laatste kans in Brussel en Hasselt. Theodoor Van Loon, een minder bekende collega en tijdgenoot van Rubens, kunt u nog tot zondag herontdekken in BOZAR in Brussel. Mocht u er dit weekend niet geraken, kunt u wel nog in Scherpenheuvel terecht. In de basiliek van Scherpenheuvel, het belangrijkste bedevaartsoord van België, hangen permanent zeven (net gerestaureerde) schilderijen van Van Loon.

In Hasselt organiseert Villa Verbeelding een finissage voor de expo "De mooisten van het land". 35 internationale illustratoren maakten een zelfportret dat te zien is in het museum, naast originele prenten van de bekroonde illustratoren Ingrid Godon en Fatinha Ramos. Die laatste twee zijn nog tot 17 uur zaterdagavond te gast in Hasselt, het ideale moment om dat boek te laten signeren.

Eerste weekend voor de jarige Kuifje!

90 jaar jong en nog altijd fris en fruitig, dat is Kuifje in één zin. Hoewel er na het overlijden van bedenker Hergé in 1983 geen nieuwe tekeningen zijn gemaakt, blijft het universum rond de jonge reporter springlevend. Het feestjaar wordt dit weekend afgetrapt in Brussel en Louvain-la-Neuve

Het Hergé Museum in de Labradorstraat 26 (ja, écht! Het museum heeft hetzelfde adres als Kuifje in de strips) in Louvain-la-Neuve stelt vanaf zondag voor het eerst de originele tekeningen van "Kuifje in Afrika" tentoon, naast de opnieuw ingekleurde tekeningen. 

Extra Venetië in Brugge

Brugge wordt wel eens het "Venetië van het noorden" genoemd, en dit weekend klopt dat cliché nog net iets meer. Zo'n 100 carnavalisten  in "Venetiaanse stijl" paraderen dit weekend op verschillende momenten door de straten van de stad. 

Eindigen met een knal

Rustig uitwaaien aan zee is er niet meteen bij, en dat komt niet alleen door het aangekondigde weer. Zowel in Blankenberge als De Panne staat er een laatste vuurwerk op het programma, om het jaar 2018 nu echt definitief achter ons te laten. De kerstbomen worden ritueel verbrand, terwijl u kunt genieten van sprot en jenever. Prettig weekend!  

Beluister hieronder de weekendtips uit "De ochtend":

Meest gelezen