Hier wil Trump een muur: de drukste grens ter wereld

"We will build that wall!" Een korte, rake slogan waarmee de Amerikaanse president Donald Trump in 2016 zijn kiezers beloofde de Amerikaans-Mexicaanse grens beter te zullen beveiligen tegen migranten, drugs en wapensmokkel. Die grens is de meest gepasseerde grens ter wereld en is door de voorgangers van Trump eigenlijk al voor een derde met een soort muur of hek afgeschermd. Een korte toelichting.

De grens tussen de Verenigde Staten en Mexico is ongeveer 3.145 kilometer lang en loopt door vier Amerikaanse staten, van west naar oost: Californië, Arizona, New Mexico en Texas.

De Amerikaans-Mexicaanse grens is de meest gepasseerde grens ter wereld. Per jaar worden ongeveer 350 miljoen legale passages vastgesteld. De grens legaal oversteken kan op 48 verschillende plaatsen en via in totaal 330 grensposten, per auto, te voet, per trein of per boot. Hoeveel mensen illegaal de grens oversteken, is moeilijker te zeggen.

Migranten die vanuit het zuiden naar de VS willen, komen de laatste jaren vooral uit Mexico, Guatemala, Honduras en El Salvador. Ze zijn op de vlucht voor het geweld (van onder meer straatbendes) of de uitzichtloze economische situatie in hun land en op zoek naar een beter leven in de VS.

Trump wil een muur bouwen op de grens om de illegale migratie vanuit Mexico en verderop in Centraal-Amerika tegen te houden. Volgens Trump komen er via die zuidelijke grens niet alleen veel migranten binnen, maar worden er ook heel wat drugs en wapens het land ingesmokkeld. Die gedachtegang blijkt echter niet volledig te kloppen. Hoe dan ook blijft Trump op zijn muur hameren.

Videospeler inladen...

Trump wil ongeveer de helft van de Amerikaans-Mexicaanse grens afsluiten, met andere woorden zo'n 1.600 kilometer. De rest van de grens zouden dan "natuurlijke barrières" zijn, onherbergzaam landschap waarin een muur bouwen enerzijds bijna onmogelijk is en anderzijds eigenlijk ook minder nodig, omdat daar de grens oversteken een helse onderneming is en vaak een dodelijke afloop kent. Al zijn er migranten die het proberen. Het gaat dan bijvoorbeeld over ruige berglandschappen (foto onder), brede rivierdalen of kurkdroge, snikhete woestijngebieden.

Jacumba Mountain Wilderness, Californië.

Een groot deel van die 1.600 kilometer waar Trump een muur wil, heeft echter nu al een of andere soort afscheiding, meer bepaald iets meer dan 1.000 km. Ofwel een ijzeren hek, metalen platen (eerste foto onder) of pijlers om te verhinderen dat mensen te voet de grens oversteken, ofwel een lage afscheiding om te verhinderen dat auto's kunnen doorrijden, maar waar mensen wel over kunnen springen (tweede foto onder).

Een deel van de al bestaande "muur" in de staat New Mexico.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Grensbewaking in de staat Californië, bedoeld om auto's tegen te houden.
AP2008

De bestaande afscheiding staat vooral in de staten Californië, Arizona (waar het grensgebied hoofdzakelijk eigendom van de federale overheid is) en New Mexico. In Texas, dat van de vier staten de langste grens met Mexico heeft, is momenteel slechts 10 procent van de grens afgeschermd. De rivier Rio Grande, die over zowat de hele lengte de grens tussen Texas en Mexico vormt en het feit dat heel wat grond langs de grens in privéhanden is, bemoeilijken de bouw van een muur of andere afscheiding.

Het eerste deel van de bestaande "grensmuur" werd al meer dan 25 jaar geleden opgetrokken, in San Diego, aan de Stille Oceaan, waar de grens tussen de VS en Mexico begint. De aanvankelijke lage afscheiding werd later versterkt en verhoogd omdat mensen er in slaagden erover te klimmen. Het uiterlijke stukje van het metalen hek in San Diego loopt over het strand tot in de Stille Oceaan (foto onder).

Wat Trump dus wil, is ongeveer 600 km aan muur bijbouwen. En op termijn de bestaande afscheiding her en der vervangen en versterken.

Het uiterlijke stukje van het metalen hek in San Diego loopt over het strand tot in de Stille Oceaan.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Videospeler inladen...

Aanvankelijk wilde hij een betonnen muur, vervolgens had hij het over een stalen muur, bestaande uit pijlers, zodat grenswachters er doorheen zouden kunnen kijken, nog later ging het over een combinatie van beton en staal. In zijn televisietoespraak eerder deze week sprak Trump over een stalen muur. "Dat is wat de Democraten willen", voegde hij eraan toe. De Democraten in het Congres willen echter helemaal geen muur, maar willen inzetten op meer grenspatrouilles en andere grensbeveiliging. 

Waar die 600 km muur precies zal of zou moeten komen, is niet helemaal duidelijk, maar het meest oostelijke stukje van de Texaans-Mexicaanse grens staat naar verluidt bovenaan het prioriteitenlijstje van de president. De 5,7 miljard dollar die Trump nu vraagt aan het Congres, is overigens niet voor die volledige 600 kilometer bedoeld, maar enkel het startbedrag voor de eerste fase van de bouw.

Videospeler inladen...

Meest gelezen